Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2011. 07:31:00
SJAJNE IDEJE

Za što sve možete upotrijebiti pastu za zube

Osim što su dobre za zdravlje zuba, paste vam mogu poslužiti na mnogo alternativnih načina u kućanstvu

Pasta za zube
Pasta za zube (Shutterstock)

Pasta za zube izbjeljuje, osvježava, uklanja mrlje i štiti caklinu. Ali njene čistačke sposobnosti se tu ne prekidaju. Isti sastojci koji vaše zube čine zdravima i prekrasnima čudotvorno djeluju i u drugim kontekstima.

Ublažava bol nakon ugriza i uboda kukaca, reducira plikove i iritaciju. kad vas ubode komarac ili neki drugi kukac, osim iritacije i boli često se javlja i svrbež. nanesite malo paste za zube na bolno mjesto kako biste reducirali svrbež i ublažili oteklinu. Pasta će također isušiti plikove i pomoći koži da brže zacijeli.

Ublažite opekline. Kod manjih i blažih opeklina koje ne uključuju otvorene rane, plikove i krvarenje, pasta vam može donijeti privremeno olakšanje. Stavite je odmah na područje opekline čim ju zaradite. Pasta će spriječiti otvaranje ili širenje rane.

Prištići. Ako želite ubrzati zarastanje mjesta na kojem je bio prištić, stavite samo malo paste za zube prije odlaska na spavanje. Ujutro isperite.

Očistite nokte. Pasta je dobra za caklinu naših zuba, ali je isto tako sjajna za naše nokte. Za čišće, jače, sjajnije nokte jednostavno nanesite malo paste za zube ispod i iznad noktiju. Nakon nekog vremena isperite.

Držite kosu na mjestu. Paste za zube u obliku gela sadrže iste polimere topive u vodi poput gelova za kosu. Ako vam je ponestalo gela, iskoristite pastu za zube za vaše ekstremne kreacije s kosom.

Neutralizirajte neugodne mirise. Luk, češnjak, riba i ostale „mirisne" namirnice mogu duboko ući u kožu. Operite ruke uz pomoć paste za zube, naročito oko noktiju i neugodni mirisi će nestati.

Uklonite mrlje. Pasta za zube može ukloniti mrlje iz tepiha i odjeće. Nanesite malu količinu na mrlju, malo utrljajte i zatim normalno operite. Međutim, nemojte koristiti pastu za izbjeljivanje zubi jer biste mogli oštetiti boju na tkanini. Kod tepiha stvar je gotovo ista - nanesite pastu na mrlju, ribajte četkom i odmah isperite.

Očistite tenisice. Slučaj je isti kao kod tkanina i tepiha.

Uklonite šare masnih boja sa zidova. Navlažite običnu krpu, nanesite na nju paste za zube i gledajte kako nestaju šare sa zidova.

Srebro. Nanesite pastu na srebrni nakit ili pribor za jelo i ostavite tako preko noći. Ujutro obrišite krpom. isto možete s dijamantima, no nemojte s biserima.

Uklonite ogrebotine s DVD-a i CD-a. Ovisno o „težini" ogrebotina, ova tehnika je relativno uspješna. nanesite tanak sloj paste na DVD ili CD i lagano trljate krpicom. zatim vlažnom krpicom obrišite površinu.

Tipke klavira. Uzmite pastu i krpicu i očistite ih od masnoća s kože i mrtvih stanica.

Osvježite bočice za bebe. Ako se u njima stvori onaj mliječni ustajali miris, bočice možete oprati pastom za zube. No pobrinite se da ih nakon toga dobro operete.

Spriječite magljenje naočala i maski. Ronioci već znaju za ovaj trik. Utrljajte malo zubne paste na svako od stakala i zatim dobro isperite i neće vam se više magliti.

19.01.2011. 07:31:00
http://metro-portal.hr/za-sto-sve-mozete-upotrijebiti-pastu-za-zube/54234/