Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2008. 00:13:21

Za spolnu diskriminaciju kazna od milijun kuna

Vlada donijela novi zakon o ravnopravnosti spolova

Diskiminacija na radnom mjestu strogo će se kažnjavati
Diskiminacija na radnom mjestu strogo će se kažnjavati

Vlada je jučer prihvatila posljednjih pet europskih zakona koje je sama sebi zadala za prva dva kvartala ove godine, a s prijedlozima još dvaju eurozakona započela je i s planom za treći kvartal, istaknuo je predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Među tih pet zakona je i Zakon o ravnopravnosti spolova, kojim se prema riječima potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor zabranjuje spolna diskriminacija u javnom i političkom životu, u postupcima nabave roba, prilikom zapošljavanja, u obrazovanju, medijima i sl.

Njime se, primjerice, predlaže uvođenje obveznih naziva radnih mjesta u oba roda, rodno uravnotežene zastupljenosti pri predlaganju izbornih lista za izbore na svim razinama, a određuje se i da je spol čija je zastupljenost manja od 40 posto u nekom tijelu podzastupljen. Taj se omjer odnosi i na politička tijela, a Kosor je istaknula kako očekuje da će se puna ravnoteža u njima postići u razdoblju od tri izborna ciklusa od donošenja ovog zakona.

Pao dogovorPotpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je jučer kako su s koalicijskim partnerima usuglašeni amandmani na Zakon o suzbijanju diskriminacije, o kojima bi Sabor trebao glasati u petak. U zakonu ostaje zabrana diskriminacije i po rodnoj osnovi, i po spolu i spolnoj orijentaciji. 

Također, zakon predviđa uklanjanje rodnih stereotipa iz školskih udžbenika, poput ‘slika žena koje su za štednjacima s viklerima u kosi, dok muškarac sjedi prd televizorom i čita novine, jer je to zaslužio napornim radom’.

U medijima se pak više neće smjeti dogoditi da se na primjer ‘prikaže reklama žene svezane na WC-u dok muškarac gleda nogomet’, a žene se prilikom zapošljavanja neće smjeti pitati jesu li udane ili planiraju li rađati’, istaknula je Kosor.

Mediji koji prekrše zakon suočit će se s maksimalnom kaznom od milijun kuna, a središnje tijelo odgovorno za provedbu te odredbe, kao i cjelokupnog Zakona, bit će Ured pravobranitelja ili pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.     (METRO)

03.07.2008. 00:13:21
http://metro-portal.hr/za-spolnu-diskriminaciju-kazna-od-milijun-kuna/9427/