Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2011. 11:30:01
ASTROLOGIJA

Za smrt s 27 godina kriv je Saturnov povratak?

Saturn je taj koji nas tjera na promjenu, a nju ćemo ili učiniti "milom", radeći na svom duhovnom razvoju i napredujući kao osoba, ili "silom"...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Australski astrolog Rob Tillett koji je sedamdesetih godina bio rock glazbenik objasnio je u svom članku zašto je mnogo slavnih muzičara završilo svoj život u 28. godini života. Amy Winehouse tako je 35. slavna mlada osoba koja nije dočekala 28. godinu. Prema riječima Tilletta, ulazak u četvrto desetljeće života nije mala stvar. To je prekretnica iz doba mladosti u zrelo doba. Vrijeme do kada je trebalo završiti škole, naći posao i životnog partnera - tako bi barem trebalo, po nekim nepisanim pravilima. Ali za mnoge je to i razdoblje velikih preispitivanja, sumnji i pojačanje uznemirenosti.

Rob Tillett kaže da kraj svojih dvadesetih provodimo čisteći nagomilani karmički otpad i utiremo put za sljedeći ciklus.

amy_winehouse_gi.jpg

„Svakih tridesetak godina priroda pred nas stavlja veliki izazov - da podignemo svoju svijest na viši nivo ili da se suočimo s posljedicama ako nismo stekli mudrost neophodnu da to učinimo", kaže Tillett. Ovaj fenomen u astrologiji je poznat kao Saturnov povratak. 

Planetu Saturnu treba točno 29.5 godina da prođe pun krug u našem zodijaku i vrati se u poziciju u kojoj je bo u trenutku našeg rođenja - to je kraj jednog ciklusa i početak drugog. 

Astrolozi kažu da je Povratak Saturna jedan od najvažnijih životnih „pragova" jer se kod osobe pojačava osjećaj tuge, izolacije i besmisla. Rečima Roberta Handa, autora knjige „Planete u tranzitu" (Planets In Transit), to je vrijeme „kraja i novih početaka". 

Saturn je poznat i kao „veliki zlotvor" ili „planeta ubojica" i utječe na naše živote tako što nas tjera da naučimo stvari na teži način. „Od nas zahtjeva odlučnost i restrukturiranje", kaže Tillett. Dakle, Saturn je taj koji nas tjera na promjenu, a nju ćemo ili učiniti "milom", radeći na svom duhovnom razvoju i napredujući kao osoba, ili "silom", tako da nam Saturn sam postavi ograničenja koja će nas natjerati na promjenu.

„Odlučnost da okončamo nezavršen posao i reorganiziramo naše života kako bismo napravili korak dalje prema budućnosti. On nam nameće odgovornost i ograničenja ali ne umanjuje niti uništava maštu, inspiraciju, duhovnost ili sreću, samo zahtjeva da se svemu tome dâ suština, jaka osnova i značenje".

Ali s obzirom na to da je Saturn „temeljna i spora" planeta, godine koje prethode tridesetoj mogu za mnoge biti teške i nepodnošljive. „Od 27. kreće priprema za Saturnov povratak, ali i drugi faktori su na snazi".

Mjesec također napravi pun zodijački krug od 360 stupnjeva za 27 do 28 godina (i vrati se u poziciju u kojoj je bio kad smo se rodili). „Sudar južnog i sjevernog Mjesečevog čvora se događa u 27. godini, što često pojačava nesigurnosti koje dovode do velikih promjena u životu", objašnajva Tillett.

„Kad osoba napuni 27 godina njena energija je snažno usmjerena prema određenom izvoru (recimo glazbi) i kad taj izvor inspiracije presuši, ona ne zna kako krenuti dalje na svom životnom putu".

Jasno je onda zašto izuzetno nadareni ljudi imaju dojam da im je kreativnost opala i ustupila mjesto pogrešnim izborima - lošim vezama, drogama, kukanjem zbog propuštenih prilika ili traženjem prave i nove svrhe života. 

Brian Jones unosio je u sebe ogromne količine lijekova i droge, Jimmi Hendrix je uzalud tragao za smislom, Janis Joplin je odabrala izolaciju, Jim Morrison se okrenuo samodestrukciji, kao i Kurt Cobain. Svi oni su bili previše uvučeni u svoju mladost i samim tim nevoljni, nesposobni ili jednostavno nespremni prijeći prag i suočiti se s odgovornostima koje donosi zrelo doba.

I znanstvenici imaju svoje mišljenje o duljini života glazbenika. Naime, istraživanje iz Liverpula je polazalo da je životni vijek muzičara mnogo kraći od običnih ljudi. "Vjerojatno je se radi o bržem življenju i 'sagorijevanju', kreativnim genijima koji vas gone u preranu smrt, pretjeranom uzimanju droga i alkohola... sve to ima utjecaja", objašnjava norveški pisac Erik  Segalstad koji je napisao knjigu The 27s: The Greatest Myth of Rock & Roll koja se bavi ovim fenomenom. „Ima i više od toga; malo numerologije, malo astrologije, malo još koječega. Ali ne mogu vam tačno reći što je to".

24.07.2011. 11:30:01
http://metro-portal.hr/za-smrt-sa-27-godina-kriv-je-saturnov-povratak/61620/