Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2010. 18:05:00
BEZ OCJENA

Za privatizaciju šest brodogradilišta stigle četiri ponude

VIDEO - Dvije ponude stigle su za Brodotrogir, po jedna za 3. maj i Brodograđevnu industriju Split, dok za ostala brodogradilišta nema ponuda

brodogradilišta Duvnjak
brodogradilišta Duvnjak (Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)

Na drugi natječaj za privatizaciju šest brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu u Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) stigle su četiri ponude i to dvije za Brodotrogir te po jedna za 3. maj i Brodograđevnu industriju Split.

Ponude za Brodotrogir dale su tvrtke More Trogir i Jadranska ulaganja. Za riječki 3. maj ponudu je predao Crown Investment u ime austrijske kompanije A-tec, a za Brodograđevnu industriju Split tvrtka DIV iz Samobora. Ponuda nije bilo za pulski Uljanik, Brodogradilište Kraljevica i Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata.

Povjerenstvo za otvaranje ponuda danas nije ocjenjivalo njihovu valjanost. To će, kako je objasnio predsjednik povjerenstva i predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak, učiniti stručne službe HFP-a. Potom će ih uputiti Ministarstvu gospodarstva koje će ih analizirati zajedno s upravama brodogradilišta, predstavnicima sindikata i HFP-a.

Posebno će, kako je najavio, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Europska komisija, analizirati predložene programe restrukturiranja. Očekuje se da će svi ti postupci biti gotovi za trideset dana, a konačnu odluku na prijedlog Ministarstva gospodarstva donosi Vlada, rekao je Duvnjak.

Član Upravnog odbora HFP-a i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević kaže da je zadovoljan činjenicom da su pristigle ponude za tri brodogradilišta. Kako je ocijenio, za brodogradilišta za koja nisu pristigle ponude vrijeme nije uzalud potrošeno, jer i u njima uprave razrađuju programe održivog poslovanja.

Matijašević se nada da će i za ta brodogradilišta kod Europske komisije biti ishodovano pravo na restrukturiranje, jer, kako je rekao, stečaj u hrvatskim uvjetima nije provediv.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović kaže kako brodogradilišta za koja nisu stigle ponude moraju ponuditi kvalitetne programe održivog poslovanja, pri čemu Uljanik nije problematičan, a teža je situacija sa Kraljevicom i Brodogradilištem specijalnih objekata.

"Onaj program kojeg ocijenimo dobrim bit će plan B za ta brodogradilišta. Danas ne možemo reći koja će brodogradilišta opstati", rekao je. Po njegovom mišljenju jedna od opcija za brodogradilišta je objedinjavanje, a stečajeve bi trebalo izbjeći.

U svim pristiglim ponudama, osim u onoj samoborskog DIV-a nudi se jedna kuna za ponuđene udjele, dok DIV nudi 3,7 milijuna kuna.

Tvrtka More Trogir Slobodana Ljubičića ponudila je petogodišnji plan restrukturiranja Brodotrogira uz plan podmirenja obveza prema bankama koje su pokrivena državnim jamstvima. Plan restrukturiranja nude i Jadranska ulaganja, ali ne prihvaćaju nijednu postojeću obvezu koje nisu pokrivene državnim jamstvima.

Crown Investments u ponudi za 3. maj uz trogodišnji plan restrukturiranja i preuzimanje dugova pokrivenih državnim jamstvima, nudi sporazum s državom o izuzimanju dijela nekretnina 3. maja za naknadu prethodnih dugova.

Samoborski DIV u ponudi za Brodograđevnu industriju Split predlaže da država na sebe preuzme dugove u visini od 2,48 milijardi kuna.

Ukupno je na drugom natječaju za prodaju šest hrvatskih brodogradilišta otkupljeno 15 ponudbenih dokumentacije - tri za 3. maj, dvije za Brodograđevnu industriju Split, četiri za Brodotrogir, dvije za Kraljevicu, tri za Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata i jedna za Uljanik.

U drugom krugu privatizacije država je po posebnim uvjetima, za jednu kunu, prodavala većinske udjele u riječkom 3. maju, Brodotrogiru, Brodogradilištu Kraljevica i Brodograđevnoj industriji Split.

Po nominalnoj cijeni na prodaju su bili udjeli u dva brodogradilišta - jedan poslovni udjel koji čini sto posto temeljnog kapitala Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata po početnoj cijeni 18,16 milijuna kuna, te većinski udjel, od 59,25 posto pulskog Uljanika za kojega je početna cijena 397,49 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 18:05:00
http://metro-portal.hr/za-privatizaciju-sest-brodogradilista-stigle-cetiri-ponude/40416/