Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2011. 14:21:00
16 GODINA NAKON RATA

Za povratak svih izbjeglica BiH treba još oko 500 milijuna eura

Tijekom rata u BiH gotovo polovica stanovnika te zemlje morala je napustiti svoje domove, a mnogi se ni nakon 16 godina još nisu vratili

Fotografija vijesti

Ukoliko želi trajno riješiti problem izbjeglica i prognanika, od kojih neki i 16 godina nakon rata još nisu u mogućnosti vratiti se svojim domovima, Bosna i Hercegovina treba još oko 500 milijuna eura, procjena je Ministarstva za izbjeglice BiH, javlja Hina.

Ministar za izbjeglice Safet Halilović podsjetio je kako je tijekom rata u BiH svoje domove u toj zemlji morala napustiti gotovo polovica njenih stanovnika, a procjenjuje se kako je čak dva milijuna i 200 tisuća ljudi imalo status prognanika ili izbjeglica.

Od te je brojke više od milijun građana BiH utočište potražilo u inozemstvu, a najmanje 500 tisuća njih i danas se tamo nalazi, bez nakane da se vrate u BiH.

Prema podacima kojima raspolaže UNHCR, trenutačno se u BiH nalazi 113 tisuća interno raseljenih osoba koje se ne mogu vratiti u prijeratna prebivališta jer su im domovi uništeni.

Ministar Halilović je podsjetio kako je rješavanje problema povratka odnosno obnove uništene imovine izbjeglih i prognanih od 2000. godine postalo isključiva odgovornost vlasti BiH. Značajnija sredstva počela su se izdvajati tek od 2008. godine, no na godišnjoj razini to nikada nije bilo biše od 25 milijuna eura, što je bilo nedostatno za stvarne potrebe.

Zamjenik ministra Slavko Marin izjavio je kako bi se uz provedbu ranije odluke Parlamenta BiH o kreditnom zaduženju države u iznosu od oko 300 milijuna eura najveći dio procesa povratka mogao završiti do 2014. godine.

Optimalan iznos, po Marinovoj procjeni, bio bi ipak oko milijardu konvertibilnih maraka (500 milijuna eura).

20.06.2011. 14:21:00
http://metro-portal.hr/za-povratak-svih-izbjeglica-bih-treba-jos-oko-500-milijuna-eura/60369/