Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2010. 23:20:00
PRVI KRUG GOTOV

Za kormilo zagrebačkog SDP-a bore se Davor Bernardić i Ivo Jelušić

Od četiri predsjednička kandidata nitko u prvom krugu nije osvojio natpolovičnu većinu, pa u drugi krug za tjedan dana ulaze Bernardić i Jelušić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/CROPIX)
Predsjednik zagrebačkoga SDP-a bit će poznat iduće nedjelje, a za tu će se dužnost natjecati Davor Bernardić i Ivo Jelušić koji su u prvome krugu unutarstranačkih izbora osvojili najveći broj glasova.

Nakon objave izbornih rezultata, Bernardić je u obraćanju novinarima istaknuo kako je uvjeren da mu osvojenih gotovo 45 posto glasova u prvom krugu jamči pobjedu za tjedan dana. "Nakon ovih izbora ne samo da vjerujem, nego znam da možemo bolje i siguran sam da ću iduće nedjelje postati predsjednik zagrebačkoga SDP-a", poručio je Bernardić.

Naglasio je da će biti predsjednik koji spaja, a ne razdvaja, koji ne dijeli ljude po dobi, spolu, obrazovnoj strukturi, koji će SDP voditi u pobjede, a ne podjele. Bernardić je uvjeren da će zajedno sa svojim protukandidatima, njihovim idejama i stavovima, te sa svim članovima zagrebačke organizacije graditi bolji i moderniji SDP, a očekuje da će i nastavak kampanje idući tjedan proteći čisto i otvoreno.

Jelušić je naglasio da razlika od osam posto između njega i Bernardića nije tolika da ne bi vjerovao u izbornu pobjedu iduće nedjelje. "Izbori će biti završeni u nedjelju, 30. svibnja", poručio je. Upitan je li razočaran izbornim rezultatom, odgovorio je kako nema razloga za razočaranje, već samo za zadovoljstvo, ponajviše činjenicom da su izbori protekli korektno i demokratski, te da druge stranke SDP-u mogu zavidjeti na unutarstranačkoj demokraciji.

Jelušić je ponovio da je on već pobijedio jer je u teškim vremenima nakon izlaska iz stranke bivšega predsjednika Milana Bandića uspio održati stranku i pripremiti je za ove izbore.

Željka Antunović, koja nije ušla u drugi krug, izrazila je zadovoljstvo visokim odazivom na izbore (izašlo je preko 75 posto članova zagrebačkog SDP-a), pozivajući članstvo koje joj je u prvom krugu dalo glas da se nastave zalagati za promjene i novi početak svoje stranačke organizacije. "Vjerujem da će zagrebački SDP-ovci znati prepoznati što je budućnost, a što prošlost", poručila je.

Upitana znači li to poziv članstvu da u iduću nedjelju glasuje za Bernardića, odgovorila je kako joj je želja da članstvo glasuje po svojoj volji i samo odabere što je za SDP najbolje. "Članovi SDP-a će prepoznati što je u idućem razdoblju najbolje za SDP, vjerujem da neće pogriješiti kao što nisu nikada do sada", naglasila je Antunović. Članstvo je pozvala da, bez obzira tko dođe na čelo zagrebačkog SDP-a, svi prionu poslu i ulože maksimalne napore kako bi SDP pobijedio na idućim parlamentarnim izborima.

Slavko Tečić, za kojega je u prvom krugu glasovalo 9 članova, čestitao je Bernardiću i Jelušiću na ulasku u drugi krug.

Bernardić, saborski zastupnik SDP-a i bivši čelnik Foruma mladih te stranke, osvojio je 1743 ili 44,22 posto glasova, a Jelušić, koji je nakon izlaska iz stranke Milana Bandića privremeno 'zasjeo' na čelo zagrebačkog SDP-a, dobio je 1405 ili 35,64 posto glasova glasova. Za Željku Antunović, potpredsjednicu Sabora i članicu Predsjedništva SDP-a, glasovalo je 788 ili 19,99 posto glasova zagrebačkih SDP-ovaca, a za Slavka Tečića njih devet ili 0,23 posto. Na izbore je izašlo više od 75 posto članova SDP-ove gradske organizacije od njih ukupno 5326. (hina/metro-portal)


23.05.2010. 23:20:00
http://metro-portal.hr/za-kormilo-zagrebackog-sdp-a-bore-se-davor-bernardic-i-ivo-jelusic/40717/