Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2010. 16:30:46
NE BIS IN IDEM

Za istu stvar više se neće dvostruko kažnjavati

Policija će za posjedovanje droga, prometne nesreće, nedopušteno posjedovanje oružja, napade na službene osobe i nasilje u obitelji podnositi ili kaznenu ili prekršajnu prijavu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/Cropix)

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ravnatelj policije Oliver Grbić potpisali su privremenu uputu za postupanje državnih odvjetnika i policajaca u slučajevima u kojima su počinjena nedjela koja imaju obilježja i prekršaja i kaznenog djela.

Dosad je policija u takvim slučajevima podnosila i kaznenu i prekršajnu prijavu, no takva kaznenopravna praksa morala se promijeniti zbog presude Europskog suda za ljudska prava da se za isti događaj ne smije dva puta suditi, prekršajno i kazneno. Bajić i Grbić državnim su odvjetnicima i policajcima zato dali upute kako da izbjegnu dvostruko kažnjavanje za isto nedjelo, to jest povredu načela "ne bis in idem" (ne dva puta za istu stvar).

Po tim uputama, policija će ubuduće za zloporabu, to jest posjedovanje droga, prometne nesreće, nedopušteno posjedovanje oružja, napade na službene osobe i nasilje u obitelji podnositi ili kaznenu ili prekršajnu prijavu, a ne obje kakva je bila dosadašnja praksa.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec opovrgnuo je medijske napise koji potpisanu uputu tumače kao svojevrsnu dekriminalizaciju lakih droga jer tvrde da posjedovanje manjih količina lakih droga za osobnu upotrebu u praksi više neće biti kazneno djelo, nego samo prekršaj. Borovec je dodao kako će policija u pravilu u praksi za većinu nedjela navedenih u uputi, pa i zloporabu droga, podnositi kaznene prijave.

O sudbini tih prijava odlučit će državni odvjetnik. Ako prihvati prijavu, ići će se u kazneni postupak, a ako je odbije, moguć je prekršajni postupak. Borovec je rekao kako će se za nasilničko ponašanje u obitelji i dalje podnositi najčešće prekršajne prijave, a kazneno će se prijavljivati za teže oblike obiteljskog zlostavljanja u kojima je "veći stupanj i intenzitet nasilja i poniženja žrtve".

Na novu kaznenopravnu praksu hrvatsko je pravosuđe potaknuto prošlogodišnjom presudom suda u Strasbourgu u predmetu Armanda Marestija protiv Hrvatske. Marestija je najprije Prekršajni sud u Pazinu osudio na 40 dana zatvora zbog napada na jednu osobu, zatim ga je, na temelju policijske kaznene prijave, za isto djelo i Općinski sud u Pazinu osudio na godinu dana zatvora, a Županijski sud smanjio je kaznu na sedam mjeseci. On je zbog toga podnio tužbu Europskome sudu za ljudska prava, koji je presudio u njegovu korist i zaključio da se za isti događaj ne smije dva puta suditi.

Šimonović: novi zakon uredit će prekršajnu i kaznenu odgovornost za isto djelo

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je danas da će se novim kaznenim zakonom, koji bi na jesen trebao biti u javnoj raspravi, jasnije razlučiti prekršajna i kaznena odgovornost za isto djelo, a u međuvremenu policija i Državno odvjetništvo trebaju dogovoriti kako to rješavati.

"U svakom slučaju presuda u slučaju Maresti jasno je naznačila da se za isti činjenični okvir ne može izricati prekršajna i kaznena kazna", rekao je Šimonović novinarima nakon sjednice vlade.

Dodao je da je vlada već zadužila sva ministarstva da sastave popis onih pravnih akata koji sadržavaju prekršajna djela. To je dugotrajan proces, ustvrdio je ministar, dodajući kako je trebalo naći načina da se spriječe moguće zloporabe, primjerice, da se onemogući da netko bude kažnjen za prekršajno djelo i time izbjegne kažnjavanje za kazneno djelo.

Na upit hoće li posjedovanje jednog jointa biti prekršajno djelo, odgovorio je kako to nije stvar Ministarstva pravosuđa. "To je za sada prvo stvar dogovora između policije i Državnog odvjetništva i njihovih standarda što će primjenjivati. Nakon toga je stvar zakonodavne procedure, a to znači kako postavimo kazneni zakon", rekao je.

Dodao je da do donošenja zakonskog rješenja treba pitati Državno odvjetništvo kako će postupati u slučaju posjedovanja jointa i u kojim će slučajevima pokretati kazneni postupak. "Tu Državno odvjetništvo ima određene diskrecijske ovlasti", kaće Šimonović.

Ministar zdravstva Darko Milinović nije htio komentirati moguće izmjene, ističući kako je za to pitanje mjerodavan ministar pravosuđa. "Nisam upoznat s tom idejom i vidjet ću s ministrom pravosuđa što to znači, ali ako to znači legalizaciju, na neki način, lakih droga, stav vlade je poznat oko toga - nismo za dekriminalizaciju lakih droga", istaknuo je Milinović. (hina/metro-portal)

22.04.2010. 16:30:46
http://metro-portal.hr/za-istu-stvar-vise-se-nece-dvostruko-kaznjavati/38456/