Metro-portal.hr

objavljeno 29.04.2010. 14:50:00
NASTAVAK SAGE

Za glavnog ravnatelja HRT-a ima 18 kandidata

Protekla dva natječaja za čelnika HRT-a su propala jer nitko od kandidata nije dobio potrebnih osam glasova članova vijeća

(Dragan Matić/Cropix)

Na treći po redu natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a prijavilo se 20 kandidata od kojih je 18 dostavilo valjanu dokumentaciju, utvrdilo je danas Programsko vijeće HRT-a koje će idućeg tjedna razgovarati s kandidatima.

Dvije trećine kandidata dolazi iz HRT-a. To su vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Josip Popovac, pomoćnik glavnog ravnatelja Damir Šimonović, direktor Hrvatskog radija (HR) Duško Radić, urednik u informativnom programu Nikola Kristić, urednica satelitskog programa HTV-a Karolina Vidović Krišto, novinari Goran Rotim, Branimir Farkaš, Nada Prkačin, urednik religijskog programa Mario Raguž, redatelj Branko Debeljak, šef tehnike HR-a Marko Malnar i bivši koordinator u emisiji Hrvatska uživo Veljku Jančiću.

Uz njih su se kandidirali Jozo Rajkovača, Boris Gregorić, Zoran Kalinić, Mate Pavković, Branimir Ježić i Marko Ugarković, dok su zbog nepotpune dokumentacije odbijene kandidature Marijana Hodaka i Emila Čića.

O točnim terminima razgovora s kandidatima članovi vijeća će odlučiti naknadno, a nakon što im kandidati predstave svoj program pristupit će izboru glavnog ravnatelja za što je potrebna dvotrećinska većina članova vijeća.

Protekla dva natječaja za čelnika HRT-a su propala jer nitko od kandidata nije dobio potrebnih osam glasova članova vijeća koje je nakon toga uvelo promjene u glasovanju. Sada svaki vijećnik ima na raspolaganju 15 bodova koje će moći raspodijeliti na kandidate. Jednomu će kandidatu moći dati najviše pet bodova. Pet kandidata koji tako skupe najviše u drugome će krugu ponovno pokušati prikupiti osam potrebnih glasova vijećnika.

U nastavku sjednice trebalo se uz ostalo raspravljati o emitiranom programu no sjednica je prekinuta jer je nakon otvaranja kandidatura vijećnik Siniša Grgić napustio sjednicu pa više nije bilo kvoruma.

Vijećnik Hašim Bahtijari upozorio je da se vijeće već pola godine nije ozbiljnije pozabavilo programom, zatraživši da se osigura dolazak vijećnika na sjednicu, a ne da se, kako je rekao, dolazi ciljano samo na neke točke.

Zatražio je i da se na jednoj od idućih sjednica raspravi pitanje neemitiranja serijala "Jugoslavija, država za jedno stoljeće" u koju je HRT uložio 2,1 milijuna kuna. Bahtijari je rekao da emitiranje serijala, autora Luke Mitrovića bilo predviđeno u programskom usmjerenju za 2008. i 2009. ali nije emitiran jer je Mitrović pokrenuo sudski postupak zbog neisplate honorara.

Od prosinca prošle godine HRT vodi vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Josip Popovac koji, po Zakonu o HRT-u, javnu radioteleviziju može voditi najdulje šest mjeseci.

U slučaju da vijeće ovoga puta izabere glavnog ravnatelja, objavit će se i javni natječaj za ravnatelje HRT-ovih podružnica - Hrvatske televizije, Hrvatskog radija i Glazbene proizvodnje. Ravnatelji tih podružnica biraju se na prijedlog glavnog ravnatelja HRT-a. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 14:50:00
http://metro-portal.hr/za-glavnog-ravnatelja-hrt-a-ima-18-kandidata/38957/