Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2011. 20:25:33
DONJA SASKA ŽARIŠTE

Za E.Coli krive klice graha?

Za sada je poznato da su skoro svi oboljeli imali neke veze sa sjevernom Njemačkom - teorija o klicama nova je i nepotvrđena

Fotografija vijesti

Klice graha novi su sumnjivac u potrazi za izvorom zaraze od koje je dosad umrlo najmanje dvadeset i dvoje ljudi, a zaraženo je više od 2,000.

Klice graha često se koriste u egzotičnim kuhinjama kao što su kineska i tajlandska, a na zapadu su sve popularnije kao sastojak zanimljivih salata. 

Ministar poljoprivrede Donje Saske Gert Lindemann rekao je na konferenciji za tisak da je jedna tvrtka u regiji Uelzen zatvorena te da se daljnji testovi očekuju u ponedjeljak, javlja Reuters, a prenosi Hina.

"Postojao je jasan trag do te tvrtke kao izvora zaraze", rekao je Lindemann. On je isto tako pozvao potrošače u sjevernoj Njemačkoj da ne konzumiraju bilo koju vrstu klica. "To je najvjerojatniji izvor ... zaraze escherichijom coli", rekao je Lindemann.

Ranije su dužnosnici Donje Saske rekli da se istražuju klice graha kao mogući izvor smrtonosne bakterije.

Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Europi popeo se na 22, među kojima je čak 21 žrtva zabilježena u Njemačkoj, po posljednjem izvješću koje je u nedjelju objavilo Europsko središte za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu.

U zemljama Europske unije zabilježeno je 1.605 slučajeva zaraze enterohemoragičnom bakterijom escherichijom coli (ECEH), a još 658 ih ima hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), dodaje ECDC.

Golema većina tih slučajeva zabilježena je u Njemačkoj, žarištu zaraze, s 1.536 slučajeva ECEH-a i 627 HUS-a, prenosi AFP.

U odnosu na dan ranije, ECDC je u nedjelju izvijestio o 328 novih slučajeva ECEH-a i 107 HUS-a. Bolest se najviše proširila u Njemačkoj, gdje je u zadnja 24 sata dojavljeno o 323 nova slučaja ECEH-a i 107 HUS-a. No ECDC javlja i o četirima novim slučajevima ECEH-a u Velikoj Britaniji i o jednom u Danskoj.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala je novu smrtonosnu bakteriju kao rijedak oblik bakterije escherichije coli pod oznakom "O104:H4". Taj je soj bio poznat, ali je ovo prvi put da je otkriven tijekom epidemije.

05.06.2011. 20:25:33
http://metro-portal.hr/za-e-coli-krive-klice-graha/59773/