Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2010. 18:46:17
AUSTRALIJA PORUČILA

Za curenje tajni kriv je SAD, a ne Assange

Australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd okrivio je Sjedinjene Američke Države za curenje diplomatskih bilježaka koje je na internetu objavio WikiLeaks

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)

Britansko pravosuđe odbilo je prihvatiti jamčevinu za 39-godišnjeg Australca uhićena u utorak u Londonu te je Assange proveo noć u zatvoru. Uhićen je na temelju zahtjeva Švedske jer su ga dvije Šveđanke, WikiLeaksove dragovoljke, optužile za silovanje. Njihov odvjetnik tvrdi da taj slučaj nema nikakve veze s WikiLeaksom ili CIA-om.

"Assange nije odgovoran za neovlašteno objavljivanje 250.000 dokumenata iz bilježaka američkih diplomata. Za to su odgovorni Amerikanci", ustvrdio je Rudd kojega su Amerikanci u jednom dokumentu opisali kao "čovjeka koji želi sve kontrolirati".

WikiLeaks je obećao da će nastaviti objavljivati tajne poruke što su ih američki diplomati dostavljali svojoj vladi, a zasad ih je objavljen tek malen dio. U srijedu je objavljeno kako je Saudijska Arabija predložila raspoređivanje "arapske vojske" u Libanonu koja bi uz američku zračnu i pomorsku potporu zaustavila šijitski pokret Hezbolah pošto je preuzeo dijelove Bejruta 2008.

Jedno od velikih iznenađenja WikiLeaksa jest podatak da su neki arapski vođe, među njima saudijsko vodstvo, pokazali veliku nesklonost Iranu. Zemlje Perzijskog zaljeva, u kojima žive suniti, pozivali su Amerikance da napadnu šijitski Iran strahujući od njegova nuklearnog programa. (hina/metro-portal)

08.12.2010. 18:46:17
http://metro-portal.hr/za-curenje-tajni-kriv-je-sad-a-ne-assange/52396/