Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2009. 15:09:49
zeleni spas

Za bolje zdravlje jedite alge

Alga chlorella pomaže u borbi protiv najčešćih kroničnih bolesti, ojačava imunitet i održava jetra zdravima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)

Chlorella je jednostanična zelena mikroalga koja raste u vodama Azije i Australije, a sadrži mnogo vitamina i minerala.

Zbog velikog broja enzima olakšava probavu i pomaže probavnom traktu da ostane zdrav. Djeluje i kao prirodni detoksifikator, ojačava imunitet, uravnotežava razinu estrogena, stabilizira kolesterol i razinu šećera u krvi. Uza sve to, puna je antioksidansa i sadrži više nukleinskih kiselina nego bilo koja druga namirnica.

Najnovije japansko istraživanje otkrilo je da bi ta alga mogla pomoći i u borbi protiv najčešćih kroničnih bolesti kao što su depresija, pretilost i bolesti srca.

Iako je zapadna medicina dosad chlorellu uglavnom ignorirala, danas i američki znanstvenici priznaju njezine učinke. Alge se već u nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, koriste i pri liječenju raka.

Istraživanja su pokazala da bi se karotenoidi u chlorelli mogli koristiti kao prevencija u borbi protiv raka. Još jedna studija pokazala je da bi chlorella mogla uništiti enzim koji dovodi do početka razvijanja raka.

Chlorella je puna i dostupnog klorofila, koji neutralizira toksine i štetne tvari iz onečišćene životne okoline, te pomaže u predavanju kisika do svih stanica i tkiva. Pritom stanice pune kisika nisu dobro okruženje za razvoj raka.

Još jedno istraživanje pokazalo je da liječenje chlorellom snižava razinu olova u krvi i tkivu, potpuno obnavlja normalnu razinu zdravih masti u jetrima, te snižava abnormalno visoku razinu masti u krvnoj plazmi.

Japanski znanstvenici preporučuju chlorellu u svakom obroku koji može sadržavati teške metale, kao što su, primjerice, jela od ribe. Chlorella se pokazala izvrsnom i pri uklanjanju zubnih plombi koje sadrže živu.

Prema nekim studijama ova korisna alga sadrži i hranjive tvari koje pomažu u održavanju zdrave krvne funkcije. Doza od 10 tisuća miligrama dnevno pomogla je 25 posto sudionika jedne studije da snize previsok krvni tlak i održe ga na normalnoj razini.

19.10.2009. 15:09:49
http://metro-portal.hr/za-bolje-zdravlje-jedite-alge/24559/