Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2010. 13:16:00
VRIJEME JE ZA DJELOVANJE

Za 300 godina pola Zemlje bit će nenaseljeno

Porast temperature na našem planetu u sklopu klimatskih promjena učinit će barem pola Zemlje prevrućom za život ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Australski znanstvenici upozoravaju - za 300 godina gotovo pola planeta Zemlje neće biti naseljeno ljudima jer će klima jednostavno biti prevruća. Istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta NSW predviđa učinke klimatskim promjena u vremenskom periodu od tri stoljeća što je prvo istraživanje koje gleda tako daleko s ozbiljnim pretpostavkama. Sugerira daće uslijed pomanjkanja volje da se smanje staklenički plinovi ljudske aktivnosti samo ubrzati rast temperature i do 12 posto prije nego što se proslavi Nova 2300.

Istraživanje je provedeno u suradnji sa Sveučilištem Purdue iz SAD-a, a detalji su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) prošloga utorka. Profesor Tony McMichael sa Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) u popratnom je članku naveo kako je većina dosadašnjih debata o klimi bila fokusirana na to hoćemo li uspjeti zadržati porast temperature za maksimalno dva stupnja do 2100., što je navodno sigurna granica. „Ali klimatske promjene neće se zaustaviti 2100. godine i vrlo je realističan scenarij da ćemo se do 2300. morati suočiti s porastom temperature i do 12 stupnjeva, možda i više", kaže McMichael.

Takav porast topline mogao bi predstavljati veliku prijetnju opstanku ljudske vrste jer bi pola planeta jednostavno bilo nemoguće za ljudski život. Izvanredni profesor Keith Dear, također pri ANU-u, zajedno je radio s McMichaelom na istraživanju. Prema njihovi riječima, rezultati ukazuju na to da je sad pravi trenutak da se vlade svijeta opamete i razmisle barem o zdravstvenim posljedicama globalnog porasta temperature.

Dr. Dear razočaran je ponašanjem, što vlada što znanstvenika obzirom da se podatcima o promjeni klime lako manipulira, a često se i ublažavaju. Među prvima spominje UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama, može se slobodno reći instituciju koja predstavlja svojevrsni autoritet u danoj sferi, koji je poprilično oprezan s procjenama trenutnog i budućeg stanja. Dr. Dear ipak priznaje da jedna ovakva znanstvena institucija to sebi može priuštiti, ali vlade nikako ne smiju. On smatra da je sad vrijeme da svi budu iskreni i napokon se suoče s problemima koje imamo i koji nam predstoje u slučaju da ne dođe do nikakvih poboljšanja u odnošenju prema klimi.

13.05.2010. 13:16:00
http://metro-portal.hr/za-300-godina-pola-zemlje-bit-ce-nenaseljeno/39928/