Metro-portal.hr

objavljeno 14.03.2018. 11:01:00
MA DA?

YouTube kreće u rat protiv teorija zavjere

Iako su na YouTubeu glazba i video igre mnogo popularniji, tvrtki je ove godine prioritet pronaći rješenje za kritike zbog objavljivanja lažnih vijesti i kvaziznanstvenih zapisa

YouTube će razočarati poklonike teorija zavjere
YouTube će razočarati poklonike teorija zavjere (Screenshot)

Teorije zavjere jedva su dočekale Internet kao idealan medij za svoju promociju, a kad se pojavio YouTube, praktički su eksplodirale - svaki wannabe teoretičar zavjera dobio je besplatnu platformu za promociju svojih ideja na vizualno atraktivan način.

No, izgleda da će se morati dobro zamisliti, jer će YouTube kroz nekoliko tjedana uz videozapise početi prikazivati tekstove s Wikipedije i drugih web stranica, pokušavajući na taj način suzbiti lažne vijesti i teorije zavjere, najavila je u utorak izvršna urednica tog servisa za objavljivanje videozapisa Susan Wojcicki.

Wojcicki je na konferenciji u Austinu u Teksasu prikazala model s "informacijskim znakovima", kojima će se predstaviti alternativna stajališta uz videozapise koji propituju znanost ili iznose teorije zavjere o događajima kao što je slijetanje na Mjesec.

Takve informacije prvo će se pojaviti na temama o kojima postoji značajan broj videozapisa. "Ljudi će i dalje moći gledati videozapise, ali će također imati pristup dodatnim informacijama, moći će kliknuti i vidjeti ih",rekla je Wojcicki.

Nakon poziva raznih političkih zastupnika i skupina za zaštitu medija da YouTube pomogne u zaustavljanju širenja prijevara i lažnih vijesti, lani je tvrtka prilagodila svoje algoritme kako bi promovirala ono što naziva "autoritativnim izvorima".

Iako su na YouTubeu glazba i video igre mnogo popularniji, tvrtki je ove godine prioritet pronaći rješenje za kritike zbog objavljivanja lažnih vijesti i kvaziznanstvenih zapisa.

14.03.2018. 11:01:00
http://metro-portal.hr/youtube-krece-u-rat-protiv-teorija-zavjere/110860/