Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2008. 00:36:06

You Tube po drugi put zabranjen u Turskoj

Na popularnoj stranici pojavila se snimka koja vrijeđa Atatürka

Turski sud je zabranio Turcima pristup YouTubeu, jer su se na njemu pojavile snimke koje vrijeđaju Mustafu Kemala Atatürka, oca Turske. Ovo je već drugi put da je Turska povukla takav potez.

U Turskoj je ilegalno vrijeđati Atatürka, čiji portret visi u svim vladinim uredima iako je prošlo gotovo 70 godina od njegove smrti.

Korisnike koji su htjeli pristupiti YouTubeu dočekala je obavijest na engleskom i turskom o sudskoj odluci prema kojoj je YouTube zabranjen od 17. siječnja, prenosi Net.hr .

Prema turskim medijima, na YouTubeu se odvija virtualni rat između Turske i Grčke, a razlog zabrane je bio video koji prikazuje Atatürka i Turke kao homoseksualce. Uvredljivi video i reakcije na njega, uklonjeni su s YouTubea.

Tajland i Maroko
- Tajlandska je vlada blokirala pristup stranici na četiri mjeseca zbog vrijeđanja kralja Bhumibola Adulyadeja.
- Marokanci nisu mogli mjesecima pristupiti YouTubeu zbog  videa koji kritizira način na koji Maroko tretira strance.
Prošlog ožujka YouTube je u Turskoj bio blokiran na dva dana, također zbog snimki koje vrijeđaju Atatürka. Nakon brisanja spornih snimki, Turci su ponovno mogli pristupiti YouTubeu. Ovog puta nije jasno koliko će zabrana trajati.  
Turska nije jedina zemlja koja je zabranila korištenje YouTubea. Nešto slično doživjeli su stanovnici Tajlanda i Maroka.

Piše: MEX
23.01.2008. 00:36:06
http://metro-portal.hr/you-tube-po-drugi-put-zabranjen-u-turskoj/1374/