Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2013. 09:15:00
PROGRAM BOŽANSKOG ZDRAVLJA

Yin i yang hrane

Postoji mnogo različitih teorija o prehrani i načinima ishrane, i vrlo je diskutabilno koji od tih načina je najbolji za suvremenog čovjeka

Što i kako jesti
Što i kako jesti (Arhiva)

Pravilna prehrana je ključ zdravlja svakog čovjeka. Znamo da je bitno jesti svježu, organsku hranu prilagođenu podneblju u kojem živimo, ali kako ju kombinirati da izvućemo najbolje dobrobiti?

Svakodnevno uživamo u hrani, no, doživljavamo li hranu jedino kao ugodu našem nepcu te nužnu potrebu da utažimo glad ili smo ipak svjesni da je hrana lijek te da nam daje ogromne količine energije?

Postoji mnogo različitih teorija o prehrani i načinima ishrane, i vrlo je diskutabilno koji od tih načina je najbolji za suvremenog čovjeka. Svaki od njih je dobar, a najbolje je da svaki pojedinac vidi na sebi što mu odgovara, i da se toga pridržava. Bez obzira kakve su vaše prehrambene navike, važno je da se pridržavate nekih osnovnih smjernica.

Yin i Yang ishrana

Svima nam je jako dobar prikaz yin i yanga. To su dvije suprotne sile koje zajedno čine cjelinu. Te dvije sile su u interakciji te neprekidnom kretanju prema ravnoteži i skladu. Očituju se svuda oko nas, dan-noć, toplo-hladno, muško -žensko, ali ove suprotnosti prisutne su i u hrani. U ovom slučaju yin je alkalno formirajuća hrana, a yang kisela. U svima poznatom prikazu yin i yang u svakoj strani postoji dio i suprotnosti, tako treba biti i u ishrani. Nije dobro jesti samo yin niti samo yang hranu. Cilj je dovesti ove dvije sile u ravnotežu kako bismo imali zdravo tijelo i um.

Jedan od najvećih narušitelja zdravlja današnjeg čovjeka je ishrana bogata kiselo formiranom hranom.

No međutim, danas se na većini jelovnika nalazi samo kiselo formirana hrana (yang). Obrok poput pizze, bijele riže, slatkiša s bijelim šećerom, fast food narušava našu prirodnu ravnotežu, te povećava kiselost organizma. Ovakva suvremena ishrana u kojoj se gotovo ne nalazi alkalizirajuće namirnice, dovodi do zagađenosti tijela otrovnim, kiselim otpadcima, truje tkivo i krv, oslabljuje imunitet te pospješuje nastanak brojnih bolesti. Ispravna kombinacija hrane je jedna od najučinkovitijih mjera koje možete poduzeti kako biste spriječili nastanak krvne acidoze, te tkivne toksemije, želučanih kiselina, te ostalih zdravstvenih problema koji nastaju zbog loše kombinacije hrane.

Životinjski proteini + škrobni ugljikohidrati = jako loša kombinacija

Iako se ova kombinacija namirnica nalazi u velikom broju slučaja na našem tanjuru, jako je loša. Čak i Jahve u Bibliji uči svoje učenike da ne jedu ovu kombinaciju namirnica:" Navečer ćete jesti meso, a prijepodne se napunite kruhom!"

Kod ovakve kombinacije problem je u tome što se škrob počinje probavljati u našim ustima izlučivanjem ptijalina (alkalnog enzima), te se ovaj alkalni proces nastavlja kada škrob dođe do želuca. U tom procesu blokira se probava enzima koji su potrebni za probavu životinjskih proteina. Ili jednostavno rečeno, alkalni zahtjevi za probavom škroba se sukobljavaju u želucu s kiselim zahtjevima proteina što dovodi do truljenja, fermentacije te loše i usporene probave. Ova kombinacija hrane često dovodi do želučane kiselosti (gastritisa) jer se proizvodi velika količina toksina i kiselih otpadnih tvari koje ubijaju hranjive tvari u organizmu, uzrokuju lošu probavu, ali i te kisele tvari se izbacuju u probavni sustav što rezultira povećanim želučanim kiselinama.

Izbjegavajte u istom obroku dvije vrste životinjskih proteina

Probavljanje mesa odvija se u prvom satu probave, dok se mlijeko probavlja u zadnjem, a jaja negdje između. Ako kombiniramo više vrsti životinjskih proteina u istom obroku niti jedan od njih se neće ispravno probaviti, i zato nećemo imati nikakve dobrobiti od takvog obroka. Kombinacija nekoliko vrsti mesa je dobra, ali nikada nemojte kombinirati meso s jajima, sirevima, mlijekom...

Znate li jesti voće?

Svima je dobro poznato da svježe, organsko voće (bez pesticida, ne GMO) je najbolja hrana za naš organizam. Naše tijelo na jednostavan i brz način probavlja voće, a njegove hranjive tvari se u kratkom roku počinju oslobađati. Kod jedenja voća postoji jedno zlatno pravilo: jedite ga samoga ili ga ostavite na miru. Kada jedete voće nemojte ga kombinirati s drugim namirnicama, također voće jedite minimalno 2h nakon obroka ili 30 min prije. Ako je put voća do želuca blokiran drugom hranom to će usporiti probavu te će njegov prirodni šećer napadati bakterije u želucu što će dovesti do fermentacije svega u želucu. Jedino citruse nemojte miješati s drugim voćem zato što brže fermentiraju što može dovesti do želučanih tegoba.

Alkalizirajuće namirnice

Svježe voće i povrće koje nije tretirano nikakvim kemijskim supstancama su visoko alkalne namirnice koje naše tijelo jako lako probavlja. Uz voće i povrće dobro je jesti žitaricu proso. Iako su gotovo sve žitarice kiselo formirajuće, proso je iznimka. Stoga ga probajte svakako uključiti u svoj jelovnik. Klice su također odlična alkalna hrana, naime svaka žitarica postaje alkalna kada naraste klica. Prehrana bogata svježim klicama pomoći će vam da uspostavite yin i yang balans.

Tko je umjeren u hrani imati će zdravo tijelo i duh.

Kod prehrane je najveći naglasak na umjerenosti. Bez obzira koju vrstu prehrane konzumirate, vrlo je bitno u svemu biti umjeren. Prestanite s jelom prije nego vam se javi osjećaj sitosti, jer tada ste već pretrpali svoje „spremnike". Najbolje je prestati jesti kada ste 70-80 % puni. Važno je da jedete samo onda kada ste gladni, kako često zbog stresa, tuge, depresije posežemo za hranom iako naše tijelo nije gladno. Time si samo otežavamo probavu, te nakupljamo neželjene kilograme. Stari grčki filozof je rekao: „Kao što su kuće dobro opskrbljene hranom pune miševa, tako su i tijela onih koji mnogo jedu puna bolesti".

Jedite svjesno.

Obrok je uvijek važno jesti polagano u mirnoj i pozitivnoj okolini. Ako svoj obrok pojedemo u stresnoj okolini, nesvjesno i brzo žvačući hranu, najvjerojatnije ćemo kasnije imati želučanih tegoba. Kroz hranu dobivate energiju, o vama ovisi kako će ta energija izgledati. To je jedan od razloga zašto se u svim religijama izriče molitva prije objeda. Budite zahvalni na toj hrani, jedite ju s mirom u srcu. A nakon obroka se smijte jer smijeh poboljšava probavu.

Volite pijuckati vodu tijeokom ili nakon obroka? Moguće da je to jedan od razloga nakupljanja kilograma.

Za vrijeme obroka, neposredno prije, te barem pola sata nakon, nije preporučljivo piti vodu i ostale hladne napitke. Tekućina razrjeđuje probavne sokove, gasi probavnu vatru i time otežava probavu i usporava metabolizam. To je jedan od najčešćih razloga nakupljanja kilograma, te osjećaja nadutosti nakon obroka. S druge strane polagano ispijanje vina uz obrok je dobro zato što sadrži enzime koji će pomoći probavi.

O autoru:

Park Božanske Energije je spiritualna organizacija za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira, koja djeluje već 15 godina u Hrvatskoj, Europi i svijetu kroz edukativne programe i drevne tehnike razvoja svijesti, koji se sastoje od vježbi disanja, meditacije, psihofizičkih vježbi za um i tijelo, predavanja i praktičnih savjeta o zdravlju i zdravoj prehrani.

Piše: Park Božanske Energije
14.06.2013. 09:15:00
http://metro-portal.hr/ying-i-yang-hrane/78724/