Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2021. 17:01:00
XIAOMI

Xiaomi širi svoje poslovanje u segmentu električnih vozila

Čak 10 milijardi američkih dolara će biti investirano u pametna električna vozila u periodu od narednih 10 godina

Xiaomi električna vozila
Xiaomi električna vozila (Arhiva)

Xiaomi Corporation („Xiaomi" ili „Group") započinje svoje poslovanje u segmentu pametnih električnih vozila službenom obavijesti Hong Kong Stock Exchange (HKEX). Lei Jun, osnivač, predsjednik i izvršni direktor Xiaomija, izjavio je u ožujku 2021. godine da će ovaj segment poslovanja biti pod tvrtkom kćeri koja je u potpunom vlasništvu Xiaomija s početnim ulaganjem od 10 milijardi RMB. Tijekom sljedećih 10 godina Xiaomi će uložiti ukupno 10 milijardi USD. Lei Jun istovremeno će obnašati dužnost izvršnog direktora tvrtke s pametnim električnim vozilima.

„Odluka je donesena nakon brojnih rundi vijećanja među svim našim partnerima i ovo će biti konačni veliki poslovni projekt mog života. Spreman sam izložiti svoju osobnu reputaciju i boriti se za budućnost našeg pametnog električnog vozila! Odlučan sam u tome da vodim svoj tim u borbi za uspjeh električnog vozila", rekao je Lei Jun. Također je otkrio da je svjedočio izazovnom tijeku donošenja odluka od strane Xiaomijevog izvršnog tima, uključujući rigorozno i ​​sveobuhvatno istraživanje industrije električnih vozila u proteklih 75 dana - 85 sastanaka s preko 200 stručnjaka iz industrije, četiri interne rasprave o upravljanju i dva sastanka odbora. Stalna podrška i povjerenje Mi Fanova u Xiaomi dali su vjetar u leđa vezano uz donošenje konačne odluke.

Xiaomi je trenuutno na vrhuncu i počeo je postavljati temelje za novi segment poslovanja vezano uz pametna električna vozila. Xiaomi je oduvijek njeguje sposobnost stvaranja nevjerojatnih proizvoda polučenih žestokom globalnom konkurencijom pametnih telefona. Nadalje, Xiaomi zapošljava tim za istraživanje i razvoj s više od 10 000 visoko kvalificiranih stručnjaka, uspostavio je najopsežniji ekosustav IoT uređaja i uživa podršku ogromnog broja Mi Fanova širom svijeta. Do kraja 2020. godine Xiaomi je imao novčanu rezervu od 108 milijardi RMB.

U internom pismu zaposlenicima, Lei Jun je izjavio da Xiaomi ima posebne i jedinstvene prednosti u proizvodnji automobila:

  • Pametna električna vozila iz temelja su preobrazila poslovni model tradicionalne automobilske industrije, a Xiaomi najdublje razumije poslovni model internetskih usluga zasnovan na hardveru;

  • Xiaomi ima najopsežnije iskustvo u integraciji softvera i hardvera i najdublje proizvodno znanje u internetskoj industriji;

  • Xiaomi ima pametni ekosustav koji je najveći po mjerilu, najraznolikiji u pogledu kategorije proizvoda i najaktivniji u pogledu korisničkih veza;

  • Xiaomi ima brojne temeljne tehnologije koje se mogu primijeniti na poslovanje pametnih električnih vozila;

  • Xiaomi ima snažan brend i jaku bazu korisnika, uz povjerenje i podršku Mi Fanova širom svijeta;

  • Xiaomi ima obilne novčane resurse koji omogućuju Xiaomiju ulaganja sa sigurnošću.

„Pametna električna vozila predstavljaju jednu od najvećih poslovnih prilika u sljedećem desetljeću i predstavljaju nezamjenjivu komponentu pametnog življenja. Ulazak u ovaj posao prirodan je izbor za nas jer širimo svoj pametni AIoT ekosustav i ispunjavamo svoju misiju omogućavanja da svi na svijetu uživaju u boljem životu putem inovativne tehnologije", rekao je Lei Jun.

02.04.2021. 17:01:00
http://metro-portal.hr/xiaomi-siri-svoje-poslovanje-u-segmentu-elektricnih-vozila/131279/