Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2018. 11:14:00
RECENZIJA

Xiaomi Redmi Note 5 recenzija

Xiaomi Redmi Note 5 pripada liniji koja je na neki način postala kultna i najbolje se prodaje zahvaljujući pristupačnosti i kvalitativnim karakteristikama

Xiaomi Redmi Note 5
Xiaomi Redmi Note 5 (Sanja Ledinek)

Za novi test naše Hi -tech rubrike ovoga puta smo iz kutije crvene boje tvrtke Xiaomi izvadili Redmi Note 5. Pripada liniji koja je na neki način postala kultna i najbolje se prodaje zahvaljujući pristupačnosti i kvalitativnim karakteristikama. U usporedbi s prethodnom generacijom primjetan je napredak. Je li u skladu s vašim očekivanjima? Pročitajte recenziju i saznajte više.

Xiaomi Redmi Note 5 osnovne specifikacije

  • Dimenzije: 158.6 x 75.4 x 8.1 mm

  • Masa: 181 g

  • Ekran: 5,9 inča, IPS LCD, rezolucija 1080 x 2160 piksela, 18:9 ratio

  • Mobilna platforma: Qualcomm SDM636 Snapdragon 636

  • CPU: Octa-core 1.8 GHz Kryo 260

  • GPU: Adreno 509

  • Memorija: RAM 4 GB, ROM 64 + microSD

  • Kamera

Prednja kamera: 13 MP, LED flash, 1080p

Stražnja kamera: 12 MP (f/1.9, 1.4 μm) + 5 MP (f/2.0, 1.12 μm), dual-pixel phase detection autofocus, LED bljeskalica, Dual MP tehnologija

  • Prijenos podataka i povezivanje: LTE (podržana frekvencija 800 MHz), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), microUSB 2.0, 3,5 mm audio, FM radio, GPS

  • Baterija: Li-Po 4000 mAh (Quick Charge 2.0)

  • OS: Android 8.0 / GLOBAL MIUI

  • Ustupio: Neutrinomobile

  • Cijena: (srpanj 2018.): 2.099,00 kn

Dizajn

Xiaomi Redmi Note 5 nije pametan telefon koji izgledom obara s nogu jer za to je rezervirana Mi Mix linija. U odnosu na prethodnike prati neka trendovska rješenja i izgledom podsjeća na Honor 9 Lite.

Prednja strana kombinira 2.5D Corning Gorilla stakleni panel s 77,8 posto površine zaslona izvrsnog oleofobnog premaza. Zaslon prate relativno uski okviri. Širina bočnih je 3 mm, odozdo i iznad 1 cm. Prema gornjem bridu su objektiv kamere, bljeskalica, slušalice za razgovore, senzor blizine i svjetla, te LED-indikator za obavijesti.

Ispod zaslona, nema ništa tako da vizualno ostaje prilično širok raspon praznog prostora. Naime, navigacijske tipke su premještene na zaslon. Možda će nekima smetati što u većini aplikacija imaju bijelu podlogu umjesto crne ili prozirne na koje ste navikli.

Smještaj tipaka i ulaza je poznat. Infracrveni modul i mikrofon za smanjenje šuma su na vrhu. Tipka za kontrolu glasnoće/ zatvarač fotoaparata i druga za uključivanje/ isključivanje rada su na desnoj strani. One su metalne, djeluju izdržljivo, dobro su postavljene i imaju taktilni odgovor koji nije previše mekan niti previše jak.

S druge strane je u istoj boji i savršeno integriran ulaz za SIM kartice i / ili memorijsku karticu. Morate odabrati korištenje jedne SIM kartice i MicroSD kartice ili dvije SIM kartice. Audio 3,5 mm priključak za slušalice je na dnu lijeve strane.

Slijede glavni mikrofon, zvučnik koji se lako prekriva prstom i mikro-USB ulaz za spajanje na računalo/USB flash memorije ili punjenje baterije. Malo me razočaralo što nije USB sučelje modernog reverzibilnog tipa C i općenito bržeg. Sve izgleda čvrsto i uredno.

Stražnja strana donosi nam reciklirani dizajn. Koristi aluminijsku leguru mat obrade u većem središnjem dijelu i dva plastična umetka na krajevima za neometen rad radio valova. Ovi umetci na svojim kutevima malo su pojačani i vizualno se dosta ne upadljivo razlikuju od metalne površine. Osobito na crnoj boji.

U lijevom kutu su u vertikalnom modulu dvostruke kamere s bljeskalicom između leća. Moduli vire 1-2 mm iznad površine. Na ovoj strani i dobroj visini, odmah ispod prstiju nalazi se malo udubljeni kružni kapacitivni ID skener otiska prsta. Radi brzo i točno.

Redmi Note 5 daje dobar hvat svojim zaobljenim kutovima, blagom sužavanju stražnje strane prema bokovima i debljinom 8,05 mm. Ovo je bitno, budući da je kućište pomalo sklisko ne želite li ga omotati silikonskom maskicom koja je dodana u prodajnoj kutiji.

Zaslon

Jedna od novih značajki Redmi Note 5 je njegov 5,99-inčni zaslon, tehnologija punog laminiranja i IPS matrice tipične subpixel strukture. U trendu je vremena s omjerom aspekta 18: 9 i rezolucije 2.160 x 1.080 piksela gustoće od 403 ppi. Kontrast je oko 1400: 1. Pokrivenost boja je vrlo blizu sRGB standardu s nešto hladnijim nijansama što u konačnici daje relativno prirodne boje. U postavkama se mogu promijeniti.

Široki kutovi gledanja su dobri, vidljiva je nestabilnost crne boje od okomice, ali ostale boje nemaju neke promijene. Maksimalna svjetlina od 450 - 500 cd / m 2 u kombinaciji s polarizacijskim slojem protiv odbljeska, dostatna je za vidljivost sadržaja pod izravnim suncem. Svjetlina se može podesiti ručno ili automatskim postavkama. Automatsko podešavanje svjetline funkcionira na odgovarajući način. Kapacitivni sloj podržava 10 istovremenih dodira prstima. S obzirom na klasu uređaja, kvaliteta zaslona može se smatrati visokom.

Imate li manje šake ili kraće prste ugodno će te raditi na samo donjoj polovici zaslona, ali može se smanjiti područje prikaza sučelja na veličinu 3,5-4,5 inča. Također je Xiaomi dodao neke geste.

Xiaomi Redmi Note 5: CPU, memorija

Hardversku osnovu čini noviji živahan Snapdragon 636 izrađen na 14 nm procesu. Poboljšana je verzija mobilne platforme Snapdragon 630. CPU ima novu generaciju od osam Kryo 260 jezgre: 4x brzine sata 1,8 GHz i 4x na 1,6 GHz. Grafički akcelerator je Adreno 509. Memorijska konfiguracija je 4 GB LPDDR4X radne memorije i 64 GB eMMC 5.1 interne flash memorije. Korisnički ostaje 50, 11 GB. Sve aplikacije pokreću se brzo, animacije su glatke i lako može obavljati svakodnevne zadatke.

Rezultati na benchmark testovima su bolji nego kod Exynos 7872 i pokazuju pripadnost hardverske konfiguracije modelima srednje razine. Pogledajte prosječne rezultate od tri mjerenja s najnovijim verzijama popularnih mjerila.

- AndroBench ( test za brzinu rada s memorijom): Sequential Read 279,09 MB/s - Sequential Write 201,69 MB/s

- Geekbench 4.2.3. Pro: Single - core: 1342 // Multi-core : 4923

- PCMARK-2.0 Work - 5776 // Compute vision 3123

- 3DMARK Sling Shot EXtreme Open GL ES 3.1 - 931//Vulkan 758

Igre

Što se tiče igranja igara, možete zapravo odigrati sve koje želite s nekim ograničenjima na razini postavki. World of Tanks zadržava stabilnost u prosjeku na 54 fps, PUBG Mobile nije se htio pokrenuti na maksimalnim postavkama, već samo minimalnim. To je rezultiralo stabilnim i glatkim radom na 25 fps. Uređaj se umjereno zagrijava u igrama.

Bežična komunikacija, povezivanje

LTE modem je Cat. 12 koji ima teoretske brzinu prijenosa podataka od 600 Mbit / s, ali ne podržava 800 MHz frekvencije. Nema niti NFC-a što bi nekim mogao biti nedostatak iako kod nas nije toliko raširen ovaj način plaćanja. Od ostalih modula za povezivanje ima Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac. Na njihovu stabilnost u radu nemam primjedbi. Navigacijski modul radi s GPS-om, GLONASS, BeiDou i Galileo europskim satelitima. Koordinate određuje u nekoliko sekundi od hladnog starta, a točnost navigacije je do 4 metra. MHL sučelje, kao i DisplayPort, nisam pronašla.

Zvuk

Redmi Note 5 kroz svoj mono zvučnik nudi prosječan zvuk bez izobličenja na visokim postavkama glasnoće. Ovo je uobičajena situacija. Xiaomi Redmi Note 5 kroz slušalice nudi zasićen i prilično čist zvuk. Malo ga možete popraviti kroz ekvilizator. Postoji i skup postavki za različite tipove slušalica i kao bonus aptX, HD i LDAC standardi za bežične slušalice ili Bluetooth zvučnike.

Baterija

Baterija (li-po) u Redmi Note 5 je kapaciteta 4000 mAh ( 15,28 Wh / 3,8 V). Osobno, kada sam uređaj koristila kao primarni, nisam imala problema s danom korištenja. Umjereni korisnici mogu računati i na dva dana. Za neku približnu orijentaciju, na jednom punjenju možete izvući do nekih 8 sati SoT-a. Na primjer, YouTube gledanje video zapisa na 1080p uz aktivnu LTE/WiFi vezu potrošit će za sat vremena 7-10 posto energije. Također, sat igranja PUBG Mobile troši 15 posto energije.

Brzo punjenje baterije je starog QC2.0 standarda, ali i uređaj se isporučuje sa standardnim adapterom 5V i 2A. Od potpuno ispražnjene baterije do sto posto kapaciteta proces punjenja je 2 sata i 37 minuta.

Xiaomi Redmi Note 5: MIUI 9.5.

Redmi Note 5 radi na temelju Android 8.1 Oreo s MIUI 9.5. Global verzijom s hrvatskim sučeljem, CE certifikatom, OTA sposobnošću ažuriranja i Treble podrškom. To znači da se možemo veseliti bržim ažuriranjima verzije Androida, osim ako Xiaomi ne odluči drugačije.

Sustav je vrlo slična iOS-u i brz zahvaljujući dinamičkoj raspodjeli memorije u korist češće korištenih aplikacija. Međutim, primjećujem da se u novim nadogradnjama izgled sučelja sve više okreće osnovnim Android smjernicama. MIUI ima rafinirani algoritmi za čišćenje sustava predmemorije, Tihi način rada (isključiti zvuk ili "Ne ometaj"), podršku otključavanja licem koja radi odlično itd.

Sučelje donosi široke mogućnosti prilagodbe, odgovoriti na poruku izravno iz obavijesti. Tu je način rada s dva programa u jednom prozoru.

Aplikacije ispravno rade u vertikalnoj i horizontalnoj orijentaciji te možete premjestiti granicu.

Ima paket Google i nekih Xiaomi usluga te vezu na MIUI forum na engleskom jeziku što možete deinstalirati. Ostale detalje možete pročitati u recenziji Xiami Mi Mix 2S modela.

Xiaomi Redni Note 5: Kamere

Prednja kamera

Prednja 13 MP kamera je s f / 2.0 otvorom optike i bljeskalicom. Nema autofokus, ali prema službenim podacima ima podršku umjetne inteligencije (AI) za mod ljepote. Ovdje bih odmah nadodala kako mi se čini da su sada manje primjetljive intervencije.

Inače, snimljene fotografije su vrlo pristojne, nedostaje malo boje, razina detalja je dobra i oštrina u redu. U uvjetima zatvorenog ili slabog osvjetljenja kvaliteta slike vrlo je nestabilna. No, po tome se ne razlikuje od gro modela u cjenovnoj kategoriji. Zamagljenje pozadine je daleko od idealnog, no u kombinaciji s nekim filterima i malo navikavanja na mogućnosti rada možete dobiti vrlo dobre i kreativne fotografije. Sve u svemu, nema problema za dijeljenje na društvenim mrežama.

Glavna kamera(e)

Ovo je prvi Redmi serije s dvostrukim sustavom kamere na poleđini. Glavni modul ima 12 MP senzor Samsung S5K2L7 dimenzija 1 / 2.8 , veličine piksela 1.4μm i optiku otvora f / 1.9. Drugi je dodatni, otvora f / 2.0. i 5 MP senzora. Namijenjen je zamućenju pozadine. Za fokusiranje se koriste fazni senzori. Aplikacija za kameru je identična ostalim uređajima s MIUI 9 i uključuje portretni način rada. Sve su opcije na dnu, slično kao kod iOS-a. Na vrhu možete omogućiti HDR način rada. Pro mod ima samo balans bijele boje i podešavanje ISO vrijednosti.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Na dnevnom svjetlu snimljene fotografije imaju dobar dinamički raspon HDR-a, a to donosi prirodnije i kontrastnije fotografije. Prilikom snimanja makro fotografija, reprodukcija boja i pojedinosti su vrlo dobre. Uzme li se u razmatranje kategorija uređaja, trebali bismo biti zadovoljni zamućenim efektima kod snimanja portreta ili nekih objekata.

Slabljenjem svjetla u okolini detalji postaju mekši i slabi dinamički raspon. Ozbiljno razgovarati o kvaliteti snimljenih fotografija u mraku, s obzirom na veličinu senzora i nedostatak optičke stabilizacije, još uvijek nije vrijeme. Međutim, ponekad se mogu dobiti vrlo dobre fotografije bez pretjerane buke u automatskom i posebnom noćnom načinu rada s prikazom boja na dobroj razini.

Primjere fotografija (mini album) pogledajte na imgur.com u punoj rezoluciji.

Video

Videozapisi se snimaju u 1080p rezoluciji na 30 fps sa stereo zvukom. Nažalost, Xiaomi nije iskoristio podršku čipseta za snimanje 4K videozapisa. Iako je funkcija elektronske stabilizacije Electronic Anti-Shake (EIS) slike dobra, kod snimanja videa morate pronaći neki oslonac za ruku.

Ukupni dojam

Xiaomi Redmi Note 5 u potpunosti zadovoljava očekivanja. Istina, izgledom je tek malo osvježen i uglavnom ostaje poznatog dizajna u odnosu na prethodnike. S druge strane, ima Infracrveni priključak, dobru autonomiju baterije, živahan čipset za svoju kategoriju, dobar GPU i kombinaciju 4/64 GB memorije. Tako da na tom dijelu nema neku konkurenciju. Lijepo je vidjeti nadogradnju na Wi-Fi 802.11ac i Bluetooth 5.0., a kamera je dovoljno sposobna za raspon cijena.

Ako želite kupiti Redmi Note 5, možete to učiniti u Neutrinomobile trgovinama ili online  gdje smo ga mi nabavili, dostupan je u crnoj boji po atraktivnoj cijeni od... budući da je osigurano dvogodišnje jamstvo u Hrvatskoj, te obročna otplata.

Zašto kupiti?

  • Kvaliteta izrade

  • snažan procesor za svoju kategoriju

  • Postoji stabilizacija tijekom snimanja videozapisa

  • dobra autonomija

  • dobar zaslon

  • najnovija MIUI nadogradnja

  • pristojna prednja kamera i dobra osnovna

  • FM radio

  • Podrška za Galileo europske satelite

  • Infracrveni modul

  • Cijena

  • Jamstvo 2 godine Neutrino Tau servis

Zašto ne kupiti?

  • NFC nije podržan

  • kombinirani utor za drugu SIM karticu i memorijsku karticu

  • nema IPxx zaštite kućišta

  • staro microUSB sučelje s verzijom sabirnice 2.0.

  • starije brzo punjenje

Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal
Piše: Sanja Ledinek
22.07.2018. 11:14:00
http://metro-portal.hr/xiaomi-redmi-note-5-recenzija/113356/