Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2018. 09:29:00
RECENZIJA

Xiaomi Mi A2 recenzija

Kao kupac Xiaomi Mi A2 dobiti će te uređaj koji će ispuniti većinu vaših očekivanja. Dobar je izbor za sve koji vole čisti Android sustav ili ga žele isprobati

Xiaomi Mi A2 - moćan i velik
Xiaomi Mi A2 - moćan i velik (Sanja Ledinek)

Xiaomi pametni telefoni uživaju neprekidnu pažnju potrošača. Mnogima su optimalno rješenje u pogledu cijene i performansi. Na primjer, Xiaomi Mi A1 našao se među top deset najprodavanijih mobilnih telefona na svijetu.

Xiaomi Mi A2 njegov je nasljednik i nabavili smo ga za test. Ostaje li dovoljno atraktivan da ponovno postane hit poput prethodnika? Zaslužuje li pohvale i preporuke? Nakon što vam otkrijem sve karte, nema sumnje, pronaći ćete odgovore na pitanja. Prije nego počnem, pogledajte tehničke specifikacije.

Xiami Mi A2 glavne tehničke specifikacije

  • Dimenzije i masa: 158,7 x 75,4 x 7,3 mm, 168 grama

  • SoC: Qualcomm Snapdragon 660 do 2,2 GHz

  • GPU: Adreno 512

  • Memorija: RAM 4 / 6 GB(u pregledu) / flash 32/64 / 128 GB (u pregledu)

  • Ekran: 5,99 "IPS 2160x1080 (18: 9) + Corning Gorilla Glass

  • Kamere: Glavna kamera - 12 MP (f / 1,75) + 20 MP (f / 1,75) + LED Flash, 1080p60 i 2160p30 // Prednja kamera - 20 MP (f / 2,2) 1080p30

  • Povezivanje: LTE Cat.13 (FDD-LTE B1 / 3/4/5/7 / 8/20 ) - Wi-Fi 802.11a / b / g / n / ac (2,4 GHz / 5 GHz, MIMO 2x2) -Bluetooth 5.0 -USB tip-C (USB 2.0) s podrškom za OTG - GNS (GPS, GLONASS, Beidou)

  • Baterija; 3010 mAh (nije moguće ukloniti)

  • OS: Android 8.1 (Android One)

  • Cijena (rujan 2108): od 1.799,00 kn (Neutrinomobile)

Dizajn i ergonomija

Izgledom Xiaomi Mi A2 ne ostavlja bez daha. Spoj je klasičnih dobro provjerenih trendova nadopunjenih modernim elementima. Kvalitetu izrade i materijale generalno je ozbiljno kritizirati. Osnova je aluminijska legura skliske površine. Zato biste trebali koristiti neku zaštitnu maskicu. Xiaomi je u prodajno pakiranje ubacio jednu silikonsku.

Na vrhu kućišta je mikrofon za poništavanje buke i infracrveni odašiljač (IR). Sjajna je stvar ako negdje zagubite daljinski ili želite u svom domu malo demokracije oko izražavanje želje oko programa koji će se gledati ili glazbe koja će se slušati.

Ulaz na lijevoj strani koristi se za umetanje dvije Nano SIM kartica, ali ne i Micro SD memorijske kartice.

Pogledamo li desni bok vidimo tipke za uključivanje/isključivanje rada i podešavanje razine glasnoće. Imaju dobar klik i izrađene su od metala. Dešnjacima će biti lako dostupne, dok oni koji imaju naviku korištenja uređaja u lijevoj ruci, trebat će kraće vrijeme privikavanja.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Glavni mikrofon, zvučnik i višenamjensko USB Type-C sučelje (punjenje, audio, povezivanje, prijenos podataka, USB OTG) popunjavaju donji brid. Xiaomi je ovaj put otkazao 3,5 mm priključak za slušalice. Što ako želite koristiti žičane za slušanje glazbe? To možete učiniti samo uz pomoć adaptera. Dolazi uz uređaj. Nije Xiaomi kao Apple da sve naplaćuje :D

U dizajnu stražnje strane nema plastičnih umetaka za antene što je čest slučaj kod jeftinih modela. Nalaze se u okviru kućišta i ostavljaju dojam savršene integriranosti.

Gledajući dalje na stražnju stranu, očima je neizbježan konveksni klaster dvostrukih kamera u okomitoj formaciji. Oko 2 milimetra uzdignut je od površine. Time leće mogu dobiti ogrebotine ili zapeti za neki predmet u džepu ili torbici.

Također ovime neće biti najsretniji oni koji vole tipkati dok je uređaj položen na stolu jer Mi A2 nema potrebnu ravnotežu.

Područje biometrijskog skenera otiska prstiju nešto je niže u odnosu na prethodni model. Međutim, možda još uvijek previsoko za one manjih šaka ili kratkih prstiju. Inače, senzor radi odmah i točnost detekcije je visoka kao na top modelima.

Prema dnu je logo proizvođača, oznaka Android One i neke sitno tiskane informacije o proizvodu.

Na prednjoj strani imamo prvi nedostatak izrade u malom detalju spoja između Gorilla Glass 5 i metala. Naime, ovo kaljeno staklo mrvicu se uzdiže iznad okvira i prelaskom prstima po rubovima osjeća se oštrina. Oleofobni premaz je vrlo kvalitetan i otisci prstiju koji se ipak nakupe lako se uklanjaju mekom krpicom. Okviri oko zaslona deblji su od sadašnjih trendova tako da omjer ukupnog zaslona nije visok. Iznosi 77, 63 posto.

Prema vrhu postoje manje osebujan LED indikator za obavijesti, prednja kamera, zvučnik za razgovore, senzor blizine i svjetla.

Zaslon

Zaslon je IPS matrice, punog laminiranja (LTPS - Low temperature polysilicon) ili razumljivije rečeno - bez zračnog sloja između matrice i stakla. Omjera je prikaza 2:1 (18: 9). U odnosu na prethodnika narastao je na 5,99 inča. Rezolucije je 2.160 x 1.080 piksela i gustoće 403 piksela po kvadratnom inču. Nije rekord, ali više nego zadovoljavajuća vrijednost. Omjer kontrasta 1500:1 osigurava solidan prikaz nijansi crne.

Točnost reprodukcija boja je 85 NTSC gamuta. Možda će naviklima na OLED panele boje djelovati hladno. Nažalost, ne postoji mogućnost njihove prilagodbe u postavkama. Automatska kontrola svjetline funkcionira pouzdano. Uz maksimalnu svjetlinu do 450 cd/m2 prikaz na suncu ostaje slabo čitljiv. No, voljela bih ipak malo više svjetline kako bi se izbjeglo pokrivanje rukama i omogućilo vidjeti što se prikazuje bez naprezanja.

Kutovi gledanja su odlični. Kapacitivni sloj podržava deset istodobnih dodirivanja prstima. U nativnom Android stilu, tri android funkcijske tipke su na zaslonu. Središnjom se može pozvati Google pomoćnika.

SoC Snapdragon 660

Hardverska osnova je moderan SoC Qualcomm Snapdragon 660 s AIE umjetnom inteligencijom. CPU ima 8 jezgri (4 x Kryo 260 na 2,2 GHz i 4 x Kryo 260 na 1,8 GHz). Grafički koprocesor je Adreno 512 učestalosti 650 MHz. Što se tiče memorije, naš model je inačica maksimalnog kapaciteta iz ponude. Količina operativne LPDDR4x dvokanalne memorije je 6 GB i interne eMMC 5.1 podatkovne 128 GB. Korisnički ostaje oko 118 GB. Sasvim dovoljno.

Mi A2 glatko i brzo obavlja sve dnevne zadatke. Nema problema s multitaskingom, štoviše, na razini je skupljih modela. CPU Trottling test mi je pokazao da uz maksimalno opterećenje svih jezgri nakon 3 minute počinje prigušenje, a produktivnost pada za 15 posto. Ali, istodobno ukupna razina izvedbe i dalje ostaje na visokoj razini za cjenovni rang.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

U igrama performanse zadržavaju stabilnost u radu i ukupni doživljaj može se opisati kao vrlo dobar! Možete odigrati većinu današnjih modernih igara s 40-60 frame rate, osim PUBG Mobile jer izgleda nije najbolje optimizirana za ovu vrstu uređaja.

Evo kako se Xiaomi Mi A2 pokazao u benchmark testovima:

  • Androbench (testiranje brzina čitanja i pisanja RAM-a) - 286,06

  • Geekbench 4.2.3. Pro: Single/ Multi core 1705/5008

  • PCMark Android - Work 2.0 (perf) 6097

  • 3DMark Sling Shot: 1900

  • GFXBenchmark T-Rex: 47 fps // T-Rex 1080p Offscreen: 51 fps// Manhattan 3.1: 14 fps // Manhattan 3,1 1080p Offscreen: 15 fps

Xiaomi Mi A2 - povezivanje i komunikacija

Wi-Fi modul podržava 802.11a / b / g / n / ac, 2,4 GHz / 5 GHz, MIMO 2x2. Bluetooth je najnovijeg 5.0. standarda. Na propusnost i kvalitetu ovih modula nemam primjedbi.

Podržana su tri sustava pozicioniranja: GPS GLONASS i BeiDou. Lociranje je brzo, signal pouzdan. Sada su gotovo svi GPS moduli na približno istoj razini i nemam ništa više za reći o tome. Digitalni kompas također je radio ispravno.

Modul koji nedostaje je NFC. U 2018. godini plasirati na tržište uređaj bez mogućnosti beskontaktnog plaćanje i brzog povezivanje s Bluetooth uređajima nema mi neko opravdanje.

Telefonija i zvuk

Kao što sam već spomenula, Xiaomi Mi A2 može raditi s dvije nano-SIM kartice (4G +3G) . Svi GSM, WCDMA, LTE bendovi su podržani. Kvaliteta glasovne komunikacije je dobra. Bez problema se razgovara na gradskim ulicama.

Zvučnik, iako mono, vrlo je snažan za tako malu veličinu. Vjerojatno ima neko diskretno pojačalo kao što je imao Xiaomi Mi A1, iako se u specifikacijama ne spominje. Pri maksimumu basovi čak uzrokuju vibracije cijelog uređaja.

U slušalicama spojenim preko adaptera dobiva se znatno čišći zvuk. No, za moje uši prilično neutralan bez obzira koji žanr glazbe slušali. Nažalost, na poboljšanje zvuka nećete moći softverski utjecati jer nativne podrške ekvilizatora nema. Postoje varijante za neke vrste slušalica među kojima su one s impedancijom do 600 Ohm (Ω) .

Baterija Xiaomi Mi A2 - izdržljivost / punjenje

Xiaomi pametni telefoni srednje razine obično imaju baterije od 4000 mAh ili više. Ali Mi A2 ima neizmjenjivu bateriju kapaciteta 3010 mAh. Autonomija bi se mogla svrstati u osrednju. Ne očekujte čuda. Ako sam uređaj koristila kao primarni, negdje u kasnim popodnevnim satima posezala sam za punjačem kako bih dalje mogla surfati, razgovarati, komunicirati elektroničkom poštom i/ili na društvenim mrežama (Facebook, WhatsApp, Viber, Instagram) do vremena prije odlaska na spavanje. Ako ste umjereni korisnik, nećete imati problema s izdržljivosti baterije od jednog dana. PC Mark test je pokazao kontinuirano vrijeme korištenja 7 sati i 12

Baterija podržava Quick Charge 3.0. brzo punjenje. Isporučeni adapter je 2 A / 5 V, ali kako struja raste, podiže se na na 5,3 V. Za 30 minuta napuni se 34 posto kapacitete u bateriji. Od 1 posto do 85 posto napunjenosti baterije proći će 1 sat i 30 minuta i potom se nastavlja još 38 minuta. Ukratko, vrijeme punjenja od 1 -100 posto iznosi 2 sata i 8 minuta.

Kamere

Mi A2 ima ukupno tri modula kamere sa senzorima tvrtke Sony, ali nemaju optičke stabilizacije. Kamere rade uz algoritme „umjetne inteligencije". Sučelje će biti poznato svima s Xiaomi uređajima, a novi će se vrlo lako snaći u postavkama.

Prednja kamera

Prednja kamera je doživjela primjetne promjene. Ima 20 MP Sony IMX376 senzor, otvor blende f / 2,2. Može snimati 1080p videozapise pri 30 sličica u sekundi. Za što ljepši izgled na fotografijama brine se AI algoritam za ljepotu. Ako želite, na primjer, istaknuti oči u postavkama, možete i ručno odabrati pojedinosti.

Selfiji su dobre kvalitete, imaju dosta detalja, a mogu biti osvijetljeni u tamnim uvjetima. Samo, pri tome brzina snimanja i fokus usporavaju što može dovesti do podrhtavanju ruku nemate li neki oslonac. Kao rezultat fotografija bi vam mogla ispasti malo mutna.

Glavna kamera(e)

Glavna kamera na neki je način vrhunac Xiami A2. Kombinacija je modula s 12 MP Sony IMX486 senzorom (1.25um), otvorom optike f / 1.75, nadopunjenog drugim s 20 MP (1,2um) IMX376 senzorom i f / 1,75 otvorom. Štoviše, ovaj modul podržava takozvanu tehnologiju super piksela, kada se RGGB blok 2x2 piksela "pretvara" u jedan RGGB piksel. Također se koristi u portretnom načinu kako bi se stvorio zamućeni efekt iza subjekta (bokeh efekt).

U ručnom načinu rada možete odabrati s kojom kamerom želite snimati. Primarnom ili sekundarnim naziva Low Light Lens. Za uvjete slabog osvjetljenja potonja je uglavnom samo marketinški mamac, i ništa više.

U povoljnim svjetlosnim uvjetima snimljene fotografije zadržavaju oštrinu, kontrast, autofokus je brz i precizan. Dinamički raspon je dobar, boje su prirodne. Možda su boje neba malo intenzivnije nego što bi trebalo. Međutim, kad se prebacite u portretni način, fotoaparat odrađuje svoj posao znatno sporije.

U zatvorenom prostoru automatski se aktivira HDR i fotografije ostavljaju dobar dojam. Posebno mi se sviđa da razlike u brzini s normalnim snimanjem nema.

U uvjetima slabog osvjetljenja fotografije zadržavaju dobru kvalitetu. Algoritmi za smanjenja buke skrivaju detalje u noćnim scenama, ali ne agresivno kao Samsung pametni telefoni. Na automatskim postavkama ponekad zna podići ISO do 1600, no ravnoteža bijele boje je stabilna.

Fotografije snimljene upotrebom bljeskalice su odlične za jedan pametni telefon. Zamućenje je u granicama prirodnog. Algoritam za određivanje kontura objekta radi vrlo uredno. Ima nedostataka, ali oni su mali. Da su kamere jako dobre, ne samo na papiru, možete provjeriti u mini albumu na imgur.com gdje su snimljene fotografije u punoj veličini.

Video

Možete snimati videozapise 1080@30, 1080@60, 2160@30. Podržana je elektronska video stabilizacija. Odmah moram napomenuti da se za 2160@30 video nije pokazala učinkovita.

Softver

MI A2 dolazi s Android One platformom koja je trenutno u ovom modelu verzija Android 8.1 sa sigurnosnom zakrpom od 1. rujna. Na popisu aplikacija sve su Googleove, a Xiaomi je dodao još četiri svoje. Među njima su izvrsna Mi Drop za bežični prijenos datoteka, IR blaster i Kamera.

Od svih instaliranih aplikacija znamo što možemo očekivati tako da tu nije bilo nekih iznenađenja. Kao nedostatak navela bih da nisu sve aplikacije izvorno prilagođene za 2:1 (18:9) zaslon. Android 9 Pie rješava taj problem. Ali, prema posljednjim informacijama, nadogradnja stiže tek negdje u studenom.

Moram priznati da mi čisti Android nije mrzak, ali ipak nedostaju mnoge korisne značajke iz MIUI, kao što je otključavanje lica, dvostruke aplikacije za društvene mreže, podijeljen zaslon itd.

Sažetak i zaključak

Xiaomi MI A2, općenito, još uvijek je vrlo uravnotežen i cijenom pristupačan uređaj koji zadovoljava suvremenije trendove. Dobivate optimalne performanse, moderni SoC srednjeg ranga, kvalitetno izrađeno kućište i najnoviju verziju Androida sa sigurnosnim zakrpama. Kamere bismo mogli okarakterizirati kao jedne od najboljih u ovom rasponu cijena. No, Mi A2 ima svoje nedostatke poput odsutnosti podrške za NFC i za mnoge 3,5 mm audio ulaza. Najveća slabost čini mi se baterija. Međutim, to nije nešto što se ne bi u nekim budućim nadogradnjama moglo popraviti. Uređaj smo nabavili u Neutrinomobile trgovini, kod popularnog Trešnjevačkog placa gdje će vas dočekati ljubazna i IT stručno osposobljena ekipa. Cijena:

  • 4/32 GB - 1.799,00 kn

  • 4/64 GB - 1.979,00 kn

  • 6/128 - GB 2.399 kn

Budući da nema utora za memorijsku karticu, izbor skupljeg modela izgleda opravdanije.

Zašto kupiti Xiaomi Mi A2

-Izrada

-kamere

-Android One platforma

-razumna cijena

- čitač otiska prstiju + Face Unlock

- IR univerzalni daljinski

- LED indikator za obavijesti

- uključena zaštitna maskica

- Bluetooth 5.0 standarda

Zašto ne kupiti Xiaomi Mi A2

  • nema zaštite od vode i prašine

  • nema NFC

  • izbočina kamere

  • bez 3,5 mm audio priključka

  • nema utora za memorijsku karticu ( za neke)

  • nema Gallileo podršku sustava za navigaciju

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>
Piše: Sanja Ledinek
25.09.2018. 09:29:00
http://metro-portal.hr/xiaomi-mi-a2-recenzija/114533/