Metro-portal.hr

objavljeno 25.04.2018. 12:01:00
WWF

WWF najavljuje novo izdanje kampanje „Naše rijeke, naše blago“

Nacionalna kampanja „Naše rijeke, naše blago“ i ove godine dolazi na rijeku Zrmanju gdje se od 27. do 29. travnja održava Zrmanja Adventures festival

Dođite na Zrmanja Adventures festival
Dođite na Zrmanja Adventures festival (WWF)

Ovogodišnja kampanja „Naše rijeke, naše blago" započinje svoje četvrto izdanje u Obrovcu na rijeci Zrmanji, prvoj od ukupno sedam rijeka na kojima će WWF i partnerske organizacije pokušati doprijeti do lokalnih donosioca odluka i osvijestiti javnost o važnosti očuvanja prirodnih rijeka i negativnom utjecaju loših hidroenergetskih projekata.

Ove godine kampanja na Zrmanji će biti u partnerstvu sa Zrmanja Adventures festivalom koji se odvija od 27. do 29. travnja u Obrovcu, na rijeci Zrmanji, Krupi i Krnjezi.

„Pozivamo lokalne donosioce odluka da nam se priključe i svojim dolaskom pokažu namjeru aktivne zaštite i održivog korištenja rijeka za dobrobit cijele lokalne zajednice. WWF je prepoznao Zrmanja Adventures manifestaciju kao ovogodišnjeg partnera jer promovira jedinstvenu ljepotu i vrijednost hrvatskih rijeka i izvan granica naše zemlje, a kroz sport, rekreaciju i održivi turizam festival podiže svijest o zaštiti prirode ovoga kraja, a to je ono za što se već godinama zalaže i naša kampanja" rekla je Irma Popović Dujmović voditeljica projekata u WWF Adriji.

Zrmanja Adventures festival obuhvaća natjecateljski dio programa gdje će nekoliko stotina prijavljenih natjecatelja iz Hrvatske, regije i šire sudjelovati u SUP štafeti, Trailu tri rijeke (Zrmanja, Krupa, Krnjeza) i rafting regati. U subotu 28. travnja u sklopu festivala održati će se i otvoreni okrugli stol koji će obraditi teme zaštite rijeka i prirodne baštine i aktivnih oblika turizma nakon kojeg će s početkom u 21:00h na školskom igralištu u Obrovcu slijediti koncert splitske grupe TBF.

„Smisao Zrmanja Adventures festivala je afirmacija prostora i posebnih drugačijih oblika turizma, odnosno ekonomskog razvoja i reanimacije posrnulog gospodarstva, ali i slanje značajne poruke zaštite netaknute prirode i svega onoga što ona nudi. Ovogodišnji festival dio je nacionalne kampanje „Naše rijeke, naše blago" i odvija se pod sloganom "Zaštitimo Zrmanju i njene pritoke" kako bi se spriječila njena devastacija, stvorila dodatna vrijednost i iskoristio sav potencijal bukovačkog krša" zaključio je Đuro Župan, direktor Zrmanja Adventures festivala.

Istaknuti transparenti s porukama "Poveži se s rijekama" i "Naše rijeke, naše blago!" tako će se nakon spusta rijekom Savom u ožujku uoči "Sata za planet Zemlju" ponovno spuštati duž još jedne ugrožene rijeke u Hrvatskoj. WWF i partneri u sklopu kampanje „Naše rijeke, naše blago" nastavljaju educirati lokalno stanovništvo, donosioce odluka i širu javnost o štetnosti loše planiranih hidroenergetskih objekata i promjenama koje su nužne da se u budućnosti ovakva praksa spriječi. Najnoviji primjer je plan izgradnje HE Molve 1 i Molve 2 unutar zaštićene ekološke mreže Natura 2000 i UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te Regionalnog parka „Mura-Drava". Projekti poput ovog mogu zauvijek uništiti rijeke i život lokalne zajednice okolnog područja. Gledajući trendove u Europi gdje se rijeke vraćaju u prirodna stanja i gdje se brane i hidroelektrane ruše, teško je povjerovati da se kod nas upravo prirodna bogatstva nastoje devastirati zbog proizvodnje upitne količine električne energije i koristi određenih interesnih skupina.

Kampanja „Naše rijeke, naše blago" prošle je godine prepoznata od strane javnosti i struke i uvrštena u izbor osam najboljih društveno korisnih neprofitnih kampanja u Hrvatskoj. Ove godine turneja će obuhvatiti još sedam rijeka diljem Hrvatske a podržavaju je brojne partnerske organizacije, udruge i građanske inicijative: Eko Pan, Ujedinjeni Slunj i Volimo Mrežnicu, rafting i kajakaški klubovi: Matis, Varteks, Končar, Vodomar, Rastočki mlinari, te partner agencije: Riva rafting centar i Croatia Open Land.

Cijeli program prvog dijela kampanje „Naše rijeke naše blago" možete vidjeti na facebook stranici WWF Adrije, a svakodnevnu satnicu i rezultate pratiti na službenim facebook događajima Zrmanja Adventuresa, SUP štafeti - Mali Princ, Trailu tri rijeke i Rafting regati.

25.04.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/wwf-najavljuje-novo-izdanje-kampanje-nase-rijeke-nase-blago/111740/