Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2020. 16:01:00
TRGOVINSKI RAT?

WTO uvodi carine EU za SAD

EU trebala bi idućeg tjedna dobiti službeno odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača zrakoplova Boeing

Kreće bitka?
Kreće bitka? (Arhiva)

EU je izborio pravo na uvođenje carina u sporu sa SAD-om zbog subvencija američkom proizvođaču zrakoplova Boeing, potencijalno produbljujući dugotrajne trgovinske sukobe zbog kojih je Washington uveo carine na robu iz EU-a.

Prema pravilima WTO-a, Europska unija mora službeno obavijestiti Tijelo za rješavanje sukoba (DSB) o planu uvođenja carina. Prema dnevnom redu DSB-a, u kojem zasjeda svih 164 zemalja članica WTO-a, EU to planira učiniti na sljedećem sastanku 26. listopada.

To ne znači nužno da će EU odmah uvesti carine. Europska komisija, koja koordinira trgovinsku politiku EU-a, također se mora savjetovati s 27 članica EU-a o tom pitanju.

Američka vlada priopćila da ne postoji pravna osnova po kojoj EU uvodi carine otkada je ukinuta sporna porezna olakšica, što je stajalište kojeg se drži i Boeing.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će „uzvratiti" Europskoj uniji ako uvede carine na američku robu.

19.10.2020. 16:01:00
http://metro-portal.hr/wto-uvodi-carine-eu-za-sad/128144/