Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2008. 22:09:04

WTO: SAD, Kanada i EU krše pravila

EU ne želi govedinu tretiranu hormonima rasta

Spor koji traje već deset godina započeo je zabranom uvoza govedine iz SAD-a i Kanade u EU
Spor koji traje već deset godina započeo je zabranom uvoza govedine iz SAD-a i Kanade u EU (Reuters)

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u svojoj je presudi u višegodišnjem sporu oko govedine tretirane hormonima rasta ustvrdila kako su Sjedinjene Države, Kanada i Europska unija redom kršile pravila o svjetskoj trgovini.

Europskoj uniji pripisuje se krivnja što njezina aktualna opravdanja za zabranu uvoza govedine - koja su revidirana nakon prijašnje presude WTO-a - nisu potkrijepljena znanstvenim dokazima.

Dugotrajan spor

SAD i Kanada u međuvremenu nisu u potpunosti poštivale WTO-ove procedure time što su zadržale svoje trgovinske sankcije protiv Bruxellesa, navodi se dalje u presudi WTO-a.

Taj spor vodi se još od 1998. kada je WTO presudio da Washington i Ottawa mogu povećati carine na niz proizvoda EU. Prethodno je osudio Bruxelles zbog zabrane uvoza govedine koja se uzgaja uz pomoć hormona za poticanje rasta - koje upotrebljavaju SAD i Kanada - bez znanstvene procjene rizika.

TumačenjeU EU tumače da se njihova zabrana uvoza temelji na studiji koja je ustanovila da je konzumacija određene vrste hormona rasta štetna za ljudsko zdravlje.

EU se potom žalio na te sankcije, tvrdeći kako više nisu opravdane budući da je pronašao nove znanstvene osnove za zabranu hormonima tretirane govedine i 2003. osuvremenio svoje zakone o hormonima. Bruxelles je tada uložio dvije nove žalbe protiv SAD-a i Kanade zbog toga što su zadržale svoje sankcije.

No, u svojem je izvješću raspravno vijeće WTO-a jučer objavilo da znanstveni dokazi ne potkrepljuju zaključke iznesene u EU procjeni rizika.

Kaznene mjere

Iz WTO-a također navode kako su Kanada i SAD trebale ponovno uložiti pritužbe na revidirana opravdanja zabrane u 2003., ali s obzirom da EU još uvijek nije ispoštovala presudu, Ottawa i Washington nisu ocijenjeni prekršiteljima svojih obveza prema WTO-u.

Kaznene mjere, u vidu carina, dosežu iznos 116,8 milijuna dolara u slučaju SAD-a i 11,3 milijuna dolara za Kanadu. One se tiču čitavog niza proizvoda, uključujući francuski senf Dijon i sir Roquefort.   (HINA)

01.04.2008. 22:09:04
http://metro-portal.hr/wto-sad-kanada-i-eu-krse-pravila/5241/