Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2009. 19:46:06
NASA

WISE lansiran u misiju kartiranja cijelog svemira

Wide-field Infrared Survey Explorer do kraja misije u rujnu 2010. trebao bi na Zemlju poslati oko milijardu i pol fotografija cijelog svemira

(Wikipedia)

NASA je u ponedjeljak iz zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji lansirala svemirski kartografski satelit WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) koji tijekom devet mjeseci u obilasku Zemlje treba 1,5 puta pregledati nebo u potrazi za predmetima koji isijavaju infracrvene valove, odnosno toplinu, objavila je ta agencija.

Satelit WISE je u svemir lansiran uz pomoć rakete Delta II nakon trodnevne odgode, koju je NASA objasnila "anomalijom u radu motora", a nakon odvajanja od rakete, WISE je krenuo u svoju orbitu iznad polova, koja je od Zemlje udaljena 500 kilometara.

Prvih mjesec dana misije provjeravat će se instrumenti na satelitu, a potom će početi stvarna misija promatranja neba, koja će, prema tvrdnjama stručnjaka, rezultirati najopsežnijom kartom svemira dosad, a njezina će otkrića ukazati na zanimljive pojave i objekte koje će podrobnije ispitati buduće svemiske misije.

Na kraju misije, u rujnu 2010., WISE bi trebao imati gotovo milijardu i pol fotografija cijelog svemira, ističe NASA.

"Posljednji smo put cijeli svemir kartografirali tim (infracrvenim) valovima još prije 26 godina", izjavio je jedan od tvoraca misije, Edward Wright s kalifornijskog sveučilišta, za internetsku stranicu NASA-e.

WISE će se pridružiti drugim dvjema misijama koje proučavaju infracrvene valove - svemirskom teleskopu Spitzer NASA-e i Svemirskom opservatoriju Herschel Europske svemirske agencije, ali nijedna od njih, osim WISE-a, ne proučava cijeli svemir.

"Otad je tehnologija infracrvenih valova jako napredovala. Tadašnje snimke su nalikovale impresionističkim slikama, a sadašnje će izgledati poput pravih fotografija", dodao je.

WISE bi, između ostalog, trebao otkriti položaj i izmjeriti veličinu 200-tinjak tisuća asteroida, što bi znanstvenicima trebalo omogućiti bolju procjenu opasnosti za Zemlju koju bi neki od njih mogli predstavljati. Izmjera infracrvenog svjetla pojedinog svemirskog objekta astronomima će, po NASA-i, omogućiti prvu realnu procjenu njegove veličine i opasnosti, ali i učestalosti kojom bi takvi objekti mogli ugroziti Zemlju.

Zamišljeno je da donese informacije o stvaranju zvijezda, odnosno o razvoju i strukturi sazvježđa, pa i Mliječne staze. Autori misije nadaju se da će otkriti nikad dosad viđene predmete i zvjezdana tijela, uključujući najhladnije zvijezde, najsvjetlija sazvježđa i najtamnije asteroide i komete u Zemljinoj blizini.

Infracrveni teleskop i detektori u WISE-u se čuvaju na hladnom. Nalaze se u izoliranom spremištu punom tekućeg vodika (kriogen), koji na - 256 stupnjeva Celzija onemogućuje da toplina instrumenata WISE-a utječe na njih, priopćila je NASA.

Prvi rezultati istraživanja WISE-a trebali bi biti objavljeni za pola godine. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 19:46:06
http://metro-portal.hr/wise-lansiran-u-misiju-kartiranja-cijelog-svemira/28562/