Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2015. 10:56:00
PAZITE SE

Windowsi 10 vas nesmiljeno špijuniraju

Korisnici Windowsa 10 još su prilikom njihovog puštanja u promet primijetili da novi operativni sustav samovoljno prikuplja podatke o korisniku i to puno više nego starije verzije Windowsa

Desetka je stvarno nezasitna
Desetka je stvarno nezasitna (Microsoft)

Windows 10 oduševio je mnoge korisnike, no pokazalo se da je operativni sustav vrlo znatiželjan i prikuplja razne podatke, kao što su primjerice informacije o korisnikovoj lokaciji ili sadržaju onoga što se tipka. Sve prikupljene podatke OS šalje Microsoftu.

Razumljivo je da su zbog toga mnogi korisnici izrazili zabrinutost zbog moguće povrede privatnosti. Posebno zato što se na prijašnjim verzijama Windowsa takav način prikupljanja podataka nije provodio.

Ove sumnje nisu pomogle Microsoftu kojem je trebalo puno vremena da objasni kakve točno informacije prikuplja od korisnika i kako se može zaustaviti takav način prikupljanja podataka. Korisnici naime imaju mogućnost onemogućiti prikupljanje podataka poput kalendara ili popisa kontakata koje Cortana koristi da bi poboljšala usluge osobnog asistenta, ali problem je što ih Windows 10 odmah prilikom instaliranja uključuje bez znanja korisnika.

Windows 10 također od korisnika zahtijeva da im omoguće pristup informacijama o radu uređaja na kojima se taj OS koristi. Takvo praćenje Windows naziva 'osnovnom telemetrijom'.

Joe Belfiore, potpredsjednik Microsofta, je u razgovoru za PC World objasnio da Windowsi 10 na svojim postavkama stalno prate sve što korisnici rade i informacije šalju Microsoftovim poslužiteljima, osim toga, on je potvrdio da unatoč opcijama da se prekine dio praćenja, temeljno i automatsko prikupljanje podataka jednostavno ne može biti zaustavljeno.

''Mislimo da te stvari poboljšavaju zdravlje sustava te da takve informacije nemaju veze s privatnošću'', kaže Belfiore.

S druge strane, jedan od čelnika Windows and Device Grupe Terry Mason kazao je da e korisnici uskoro moći isključiti prikupljanje telemetrijskih podataka, ali da se to nikako ne preporučuje. 

04.11.2015. 10:56:00
http://metro-portal.hr/windowsi-10-vas-nesmiljeno-spijuniraju/94852/