Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 19:40:00
OBAME U LONDONU

William i Kate kraljevski dočekali Obamu

Barack i Michelle Obama u apartmanu kraljevske palače provest će dvije noći

Obame u Londonu
Obame u Londonu (YouTube)

Američki predsjednik Barack Obama dvodnevni posjet Velikoj Britaniji počeo je kraljsveksim dočekom u Buckinghamskoj palači. Susret bračnog para Obama s princom Williamom i njegovom suprugom Catherine dao je posjetu i glamurozno ozračje, piše Hina.

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip dočekali su američki predsjednički par uz počasnu paljbu, a prije svečana dočeka gosti su obišli belgijski apartman kraljevske palače, u kojem će provesti dvije noći.

Bračni par Obama privatno se sastao s "vojvodom i vojvotkinjom od Cambridgea", princom Williamom i njegovom suprugom koji su se vratili s medenog mjeseca na Sejšelskom otočju nakon kraljevskog vjenčanja 29. travnja koje je "fasciniralo" Ameriku, kako je rekao Obama.

Susret s američkim bračnim parom bila je prva službena obveza princeze Catherine (Kate) i upravo radi toga mladi je par doputovao u London, piše AFP. Prema protokolu britanskog dvora, William i Catherine nisu pozvani na svečani ručak niti večeru koje za goste upriličuje kraljica.

"Naše su potrebe i uvjerenja jednaka"

Američkog predsjednika u Londonu očekuje polaganje vijenca na grobu neznanog vojnika u Westminsterskoj opatiji te razgovor s premijerom Davidom Cameronom u srijedu, napose o Libiji. Uoči posjeta Cameron i Obama objavili su u londonskome Timesu članak kojim su istaknuli jedinstvenost američko-britanskih odnosa.

"Ne samo poseban, taj odnos je bitan", napisali su. "Ne povezuje nas samo povijest. Bilo da je riječ o ratovanju ili gospodarskoj obnovi, naše su potrebe i uvjerenja jednaka", prenosi AFP.

Obama i Cameron trebali bi objaviti formiranje američko-britanskog vijeća za nacionalnu sigurnost koje bi se bavilo međunarodnim izazovima i razmjenjivalo obavještajne podatke, najavio je dužnosnik Bijele kuće i objasnio da bi to tijelo omogućilo "koordiniraniji pristup suočavanju s budućim izazovima".

London je u prošlosti bio najveći američki saveznik u ratu u Iraku, a britanski vojnici najbrojniji su nakon američkih u Afganistanu. Nedavno su dvije zemlje zajedno s Francuskom povele intervenciju u Libiji.

Međutim, London i Europa očekuju da Washington zauzme odlučnije stajalište prema uklanjanju režima Moamera Gadafija s vlasti, ističu agencije. U razgovorima će Cameron i Obama razmatrati i sigurnosnu situaciju u Pakistanu nakon američke operacije kojom je na tlu te zemlje uklonjen vođa Al-Kaide Osama bin Laden.

Obama će tražiti britansku potporu za demokratske prosvjede u sklopu "Arapskog proljeća", te oko bliskoistočnog mirovnog procesa, piše Reuters.

Bračni par Obama ističe prijateljske veze s britanskom kraljicom od prvog susreta u Londonu 2009. godine. No sadašnji Obamin posjet tek je drugi državni posjet nekog američkog predsjednika Britaniji. Prvi je u takav posjet pozvan George W. Bush mlađi 2003. godine.

Obami će biti i iskazana čast da održi govor na zajedničkoj sjednici obaju domova britanskog parlamenta. Bit će to četvrti takav slučaj od Drugog svjetskog rata, nakon Charlesa de Gaullea 1960., Nelsona Mandele 1996. i pape Benedikta XVI. prošle godine.

24.05.2011. 19:40:00
http://metro-portal.hr/william-i-kate-kraljevski-docekali-obamu/59225/