Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2010. 20:56:44
PENTAGON U PANICI

Wikileaks pred objavom novih tajnih američkih dokumenata

Wikileaksovi dokumenti mogli bi biti poput povjerljive povijesti rata u Iraku, objava je najavljena za subotu u 10 sati

Wikileaks
Wikileaks (Getty Images)

Internetska stranica Wikileaks spremna je objaviti ono za što Pentagon strahuje da je najveća količina tajnih američkih dokumenata u povijesti, stotine tisuća povjerljivih obavještajnih izvješća od početka invazije na Irak 2003., izvješćuje u petak online The Washington Post.

Američki dužnosnici izjavili su u petak da se utrkuju kako bi kontrolirali štetu od objave dokumenata koja neposredno slijedi, a čelništvo NATO-a zabrinuto je da ta objava goleme količine tajnih dokumenata može ugroziti ljudske živote.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da svaka takva objava "može dovesti i vojnike i civile u opasnost".

"Ne mogu komentirati detalje o točnu utjecaju na sigurnost, ali u cjelini mogu vam reći da takvo curenje informacija može vrlo negativno utjecati na sigurnost ljudi koji su bili uključeni", rekao je Rasmussen novinarima u petak u Berlinu nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Wikileaksovo dokumenti mogli bi biti poput povjerljive povijesti rata u Iraku. U poruci na Twitteru, web stranica je najavila "veliku objavu Wikileaksa u Europi u 10 sati" (9,00 GMT) u subotu, ne otkrivajući gotovo ništa o naravi objave.

U međuvremenu više od stotinu analitičara iz cijele američke vojske, predvođeni Vojnom obavještajnom agencijom (DIA), češljaju iračke dokumente za koje misle da će biti objavljeni na Wikileaksu. Analitičari Radne skupine za reviziju informacija pretražuju dokumente po ključnim riječima pokušavajući izvući imena i druga posebno osjetljiva pitanja, rekli su dužnosnici, kako navodi Post.

Radna skupina je već izvijestila Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) nadležno za Irak o imenima nekih Iračana i saveznika te ostalim podatcima za koje oni vjeruju da mogu biti objavljene i predstavljati opasnost, rekli su dužnosnici. Za razliku od prošle Wikileaksove objave oko 77.000 povjerljivih dokumenata iz Afganistana, u ovom su slučaju oni unaprijed obaviješteni da neka imena mogu biti izložena.

Kad dužnosnici vide što je objavljeno, "mogu brzo proslijediti informacije" do snaga u Iraku, rekao je u petak u Washingtonu marinski pukovnik Dave Lapan, glasnogovornik ministarstva obrane.

"CENTCOM može krenuti u akciju i poduzeti sve korake za ublaživanje (štete)", rekao je Lapan.

Post ocjenjuje da dokumenti mogu baciti svjetlo na korijene pobune u Iraku ili na rast sektaškog nasilja koje je uzrokovalo krvoproliće u Bagdadu i drugim iračkim gradovima. Također mogu dati pun uvid u neke od glavnih epizoda rata kao što je potjera za vođom pobunjenika Abu Musabom al Zarkavijem, ili ubijanje američkih privatnih agenata sigurnosti 31. ožujka 2004. u Faludži, što je izazvalo napad SAD na taj grad.

Wikileaksova srpanjska objava tajnih ratnih dokumenata iz Iraka i Afganistana ogorčila je Pentagon, koji je skupinu optužio za neodgovornost.

"Mogu jedino reći da će WikiLeaks vrlo skoro objaviti nešto", izjavio je na Islandu glasnogovornik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson, ali je u utorak osnivač WikiLeaksa Julian Assange opovrgnuo tvrdnje Pentagona o tome da namjerava objaviti dokumente o ratu u Iraku.(hina/metro-portal)

22.10.2010. 20:56:44
http://metro-portal.hr/wikileaks-pred-objavom-novih-tajnih-americkih-dokumenata/50154/