Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2010. 09:35:57
UBIJENO

WikiLeaks ponovno nedostupan

WikiLeaksu su svoje usluge otkazali pružatelj domene EveryDNS i glavni serverski domaćin u SAD-u, Amazon Web Services

WikiLeaks ponovo nedostupan
WikiLeaks ponovo nedostupan (Getty Images)

WikiLeaksov pružatelj domene objavio je u petak da je povukao uslugu za ime wikileaks.org, nedugo nakon što je ta "zviždačka" internetska stranica postala nedostupna korisnicima.

EveryDNS je objavio da je povukao uslugu WikiLeaksu nakon što je postao "metom višestrukih napada distribuiranog uskraćivanja usluge". Kod tog se elektroničkog, tzv. DDOS napada, web stranica blokira tako da se preplavi sa zahtjevima za podatke. EveryDNS je u priopćenju naveo da su napadi prijetili stabilnosti njegove infrastrukture.

WikiLeaks je uskraćena i usluga glavnog serverskog domaćina u SAD-u, tvrtke Amazon Web Services. WikiLeaks je na svom Twitter profilu objavio da je njegova domena ''ubijena'' s američke domene everydns.net nakon tvrdnje o masovnim napadima, objavili su američki elektronički mediji.

Pentagon je objavio u srijedu da može srušiti WikiLeaks ako to želi, ali da do tog trenutka to još nije odlučio. Postoje izvješća da je i Rusija zainteresirana za zatvaranje WikiLeaksove stranice.

WikiLeaks je povjerljive diplomatske dokumente unaprijed dao na uvid redakcijama pet velikih svjetskih listova, a na samoj stranici su do petka objavljena 623 dokumenta. U srijedu je objavio diplomatske bilješke iz veleposlanstva SAD u Moskvi, koja su otkrila poražavajuće američke ocjene o stanju ruske demokracije i društva.

Objava novinskih izvješća o tajnim dokumentima uzdrmala je Washington i nanijela štetu američkoj vanjskoj politici, no izgleda da se s nastavkom objave dokumenata na WikiLeaksu i otkrivanjem novih pojedinosti ta šteta dodatno povećava i remeti odnose SAD-a s drugim zemljama.

Amazon je u četvrtak kao "netočna" odbacio izvješća da je pod pritiskom vlade otkazao usluge WikiLeaksu, navodeći da je ta web stranica narušila "više uvjeta" koje kompanija postavlja za davanje usluga. Amazon je u priopćenju objasnio da je skinuo WikiLeaks sa svojih servera zbog "ugrožavanja nevinih ljudi" svojom masovnom objavom tajnih dokumenata.

"Nije vjerodostojno da izvanredna količina od 250.000 povjerljivih dokumenata koje WikiLeaks objavljuje može biti pažljivo redigirana na način koji bi osigurao da se nevine ljude ne dovodi u opasnost", istakao je Amazon. Također je upozorio da organizacije za zaštitu ljudskih prava pišu WikiLeaksu i traže da ne objavi imena aktivista za ljudska prava, koje njihove vlade mogu progoniti. (hina/metro-portal)

03.12.2010. 09:35:57
http://metro-portal.hr/wikileaks-ponovo-nedostupan/52119/