Metro-portal.hr

objavljeno 03.12.2010. 17:12:00
MEDVEDEV:

WikiLeaks pokazao cinizam Amerikanaca, ali ne narušava odnose s Rusijom

Francuska vlada razmatra kako zabraniti serverima u Francuskoj "hosting" internetskih stranica WikiLeaksa

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Getty Images)

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u petak da američke diplomatske bilješke koje je nedavno objavio WikiLeaks pokazuju cinizam američke diplomacije, ali da nisu presudne za rusko-američke odnose, javljaju ruski mediji. U jednoj od objavljenih bilješki iz 2008. navodi se da Medvedev glumi Robina, a da se premijer Vladimir Putin ponaša poput Batmana. "Mi nismo paranoični i ne povezujemo rusko-američke odnose s nekakvim curenjima, iako ona... pokazuju sav cinizam ocjena i prosudbi koje često prevladavaju u vanjskoj politici različitih država, a u ovom slučaju SAD-a", rekao je Medvedev.

"Kada takve prosudbe postanu javne mogu naštetiti odnosima... S druge strane, ne vidim ništa presudno ovdje", dodao je. Također je rekao da će SAD "jako razveseliti" curenje ruskih diplomatskih bilješki. Bilješke objavljene na internetskoj stranici WikiLeaksa toliko su "komične" da ne mogu utjecati na rusko-američke odnose, rekao je u četvrtak glasnogovornik premijera Vladimira Putina.

Istovremeno Francuska vlada razmatra kako zabraniti serverima u Francuskoj "hosting" internetskih stranica WikiLeaksa, po pismu ministra industrije Erica Bessona koje je agencija Reuters dobila na uvid u petak.

Pismo upućeno dužnosnicima ministarstva industrije kaže da WikiLeaksu, koji je razbjesnio Washington objavom 250.000 diplomatskih dokumenata SAD-a, uslugu "hostinga" dijelom pruža francuska tvrtka OVH otkako joj je američki Amazon uskratio tu uslugu. "Tražim da mi što prije ukažete koja bi mjera mogla biti poduzeta da se toj stranici više ne pruža usluga "hostinga" u Francuskoj", napisao je Besson. "Ovo stanje nije prihvatljivo. Francuska ne može pružati "hosting" internetskoj stranici koja narušava tajnost diplomatskih odnosa i ugrožava ljude". (hina/metro-portal)

03.12.2010. 17:12:00
http://metro-portal.hr/wikileaks-pokazao-cinizam-americke-diplomacije-ali-ne-narusava-odnose-s-rusijom/52150/