Metro-portal.hr

objavljeno 28.11.2010. 20:28:00
DDOS

WikiLeaks pod cyber-napadom

WikiLeaks je u poruci na Twitteru naveo da je izložen 'cyber' napadu koji se naziva distribuirano uskraćivanje usluge, skraćeno DDOS

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)

Internetska stranica WikiLeaks, poznata po objavi povjerljivih dokumenata, objavila je u nedjelju na svom Twitter profilu da je izložena 'cyber' napadu, izvijestio je CNN. Poruka na Twitteru uslijedila je neposredno prije očekivanog objavljivanja nove količine povjerljivih dokumenata, za koje se vjeruje da sadrže dijelove diplomatske prepiske američkog State Departmenta iz razdoblja od 2006. do 2009. godine.

WikiLeaks je u poruci naveo da je izložen 'cyber' napadu koji se naziva distribuirano uskraćivanje usluge, skraćeno DDOS (distributed denial of service) . Tim se napadom web stranica učini nedostupnom korisnicima tako da se preplavi zahtjevima za podacima, objašnjava CNN. Pravni savjetnik američkog State Departmenta Harold Koh, u subotu je u pismu osnivaču internetske stranice WikiLeaks, Julianu Assangeu, zatražio da ne objavljuje povjerljivu diplomatsku prepisku State Departmenta, upozorivši ga da će s tim ilegalnim postupkom dovesti u opasnost bezbrojne živote, zaprijetiti vojnim i protuterorističkim operacijama SAD-a, te ugroziti američke odnose sa saveznicima.

>> Invazija hakerske vojske - ratovanje se seli u virtualne sfere

Koh je naglasio da WikiLeaks ne treba objavljivati te dokumente, već ih treba vratiti američkoj vladi i uništiti sve kopije koje ima u svom posjedu ili u računalnoj bazi podataka. Također je kazao kako vlada SAD-a neće surađivati s WikiLeaksom u pokušaju da se redigiraju dijelovi diplomatskih brzojava s informacijama koje bi mogle dovesti u opasnost izvore i metode prikupljanja obavještajnih podataka, te diplomatsko izvještavanje. (hina/metro-portal)

28.11.2010. 20:28:00
http://metro-portal.hr/wikileaks-pod-cyber-napadom/51900/