Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2009. 19:12:00

WHO preporučuje cijepljenje djece protiv rotavirusa

Cjepivo GlaxoSmithKline je izuzetno skupo

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je bi malu djecu trebalo preventivno cijepiti protiv rotavirusa kako bi se spriječilo oko 500,000 smrti i 2 milijuna hospitalizacija djece godišnje.

Otprilike oko 85% smrtnih slučajeva koji su posljedica rotavirusa zabilježeno je u zemljama u razvoju Afrike i Azije.

Britanski stručnjaci tvrde da je cjepivo, koje proizvodi tvrtka GlaxoSmithKline preskupo iako su međunarodni stručnjaci pozdravili ovakvu odluku WHO-a. Britanci bi cijepljenje podržali ukoliko bi se znatno smanjila cijena cjepiva.

Rotavirus je glavni uzročnik akutnog proljeva i povraćanja (poznat i kao gastroenteritis) u dojenčadi i male djece u cijelom svijetu. Pogađa gotovo svu djecu do pete godine života, a većinu u prve dvije godine života. Kao rezultat te bolesti otprilike jedno od 54 djece mora se liječiti u bolnici, no šira javnost zna vrlo malo o ovom vrlo zaraznom virusu.

Rotavirusni se gastroenteritis uglavnom javlja tijekom zimskih mjeseci. Simptomi uključuju vodenasti proljev, povraćanje, groznicu, bol ili grčeve u trbuhu, a kod težih slučajeva i dehidraciju. Ovi simptomi mogu biti uznemirujući i trajati do osam dana, što je opterećenje za malog bolesnika, njegovu obitelj i njegovatelje, kao i za pružatelje zdravstvene usluge.

Svake se godine u Europi zabilježi 3,6 milijuna slučajeva rotavirusnog gastroenteritisa u dojenčadi i djece do pet godina, a u svijetu je to vodeći uzrok smrti djece mlađe od pet godina.

05.06.2009. 19:12:00
http://metro-portal.hr/who-preporucuje-cijepljenje-djece-protiv-rota-virusa/18614/