Metro-portal.hr

objavljeno 09.04.2020. 09:29:00
BRAVO

WhatsApp uvodi mjere protiv širenja dezinformacija o COVID-19

Facebook je najavio nove mjere borbe protiv dezinformacija na WhatsAppu, dok se nastavljaju širiti lažne poruke o Covidu-19 koji navodno izazivaju 5G mreže, a liječi ga ocat

Dosta je gluposti!
Dosta je gluposti! (Arhiva)

Korisnici WhatsApp će odsada moći proslijediti poruku samo jednom korisniku kako bi se ograničila njihova cirkulacija.

"Znamo da brojni korisnici prenose korisne informacije, kao i smiješne videosnimke, razmišljanja i molitve koje su im važne", navodi kompanija čiju aplikaciju koriste dvije milijarde korisnika.

"Ipak primijetili smo značajan porast dijeljenja poruka koji mogu pridonijeti širenju lažnih informacija", kažu u tvrtki.

WhatsApp redovno kritiziraju da potiče širenje lažnih informacije koje ponekad dovode do tragičnih ishoda. U Indiji su 2018. lažne informacije o otmici djece izazvale pobunu i linč.

Aplikacija je u siječnju 2019. ograničila broj podjela na maksimalno pet korisnika odjednom i jamči da je to ograničenje dovelo do 25 postotnog smanjenja proslijeđenih poruka diljem svijeta.

Ali privatnost komunikacija tehnički otežava obuzdavanje širenja teorija zavjere i drugih opasnih ideja, posebno u razdoblju pandemije.

U Velikoj Britaniji je uništeno nekoliko antena i releja, a vlasti tvrde da društvenim mrežama kruži apsurdna teorija prema kojoj se novi koronavirus širi mrežom mobilne telefonije 5G.

"Te ideje nisu samo neutemeljene, one štete osobama i tvrtkama koje ovise o našim uslugama", reagirala su u nedjelju četiri britanska telecom operatera u otvorenom pismu.

U Africi WhatsAppom kruže informacije o ispiranju usta octom koji ubija Covid-19 kao i tvrdnje da su crnci otporniji na zarazu.

U vrijeme ograničenja kretanja uporaba aplikacija je eksplodirala. Facebook je na prvoj liniji s Instagramom, WhatsApom i Messengerom.

Tvrtka je krajem ožujka navela da se broj poruka povećao za više od 50 posto u najpogođenijim zemljama.

Tehnološki div je udvostručio kapacitete svojih servera i pokušava istaknuti informacije pouzdanih izvora.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i više od 20 ministarstava zdravstva koriste WhatsApp za objavu informacija o pandemiji i poslali su već više od 100 milijuna poruka.

09.04.2020. 09:29:00
http://metro-portal.hr/whatsapp-uvodi-mjere-protiv-sirenja-dezinformacija-o-covid-19/124886/