Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2012. 22:00:00
SUPERRAČUNALO

Watson će konkurirati Siriju

Watson je konstruiran da pokaže moć superkompjutera, što je i uspio kad je pobjedio na kvizu Jeopardy, gdje su pitanja postavljana „prirodnim" jezikom

Watsonov logo
Watsonov logo (Wikipedia)

IBM je odlučio konkurirati Siriju i Google Nowu tako što je ponudio usluge svog superračunala Watson pomoću usluge na mobilnim uređajima.

Watson je konstruiran da pokaže moć superkompjutera, što je i uspio kad je pobjedio na kvizu Jeopardy, gdje su pitanja postavljana „prirodnim" jezikom. Nakon pobjede korišten je za analizu patenata i za pronalađenje prevaranata na zdravstvenom osigurnanju.

Watson je superračunalo koje je smješteno u 10 ormara s ukupno 2880 procesorskih dretvi koje čine 90 procesora Power 7 radnog takta 3.5GHz. Ima radne memorije od 16 TB RAM-a, a u sekundi može obraditi 500 GB podataka u sekundi. Pri analizi koristi softver DeepQA koji pretražuje i analizira sadržaj milijuna knjiga i dokumenata, poput riječnika, enciklopedija, znanstvenih i novinskih članaka. Zatim te podatke koristi kako bi odgovorio na pitanja sa iznimnom točnošću i brzinom.

Za sada se usluga nudi samo preko interneta jer još nije prilagođena za mobitele. Sa svojim mogućnostima bi trebao konkurirati Siriju i Google Nowu, a s obzirom na njegove sposobnosti mogao bi ih nadmašiti i brzinom i kvalitetom odgovora. Ipak, s obzirom na IBM-ovu orijentiranost prema poslovnim korisnicima, očekuje se da će u početku Watson biti dostupan prvenstveno kao poslovna aplikacija.

29.08.2012. 22:00:00
http://metro-portal.hr/watson-ce-konkurirati-siriju/73603/