Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2010. 14:29:42
JAKA BUKA

Vuvuzele su primarno medicinski problem

Svoj glas za zabranu navijačke upotrebe vuvuzele dao je i dugogodišnji liječnik mladih nogometnih selekcija Hrvatske dr. Zlatko Matković

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Liječnik i član Hrvatskog liječničkog zbora Dr. Matković uputio je Hrvatskom nogometnom savezu dopis kojim traži da FIFA spriječi upotrebu plastičnih truba.

"Poznato je da vuvuzele proizvode jaku buku (preko 120 decibela) sličnu zvuku košnice pčela, osa ili stršena, što je općenito štetno za zdravlje, a onemogućava nogometaše da normalno igraju, suce da normalno sude, a navijače da normalno prate utakmicu", kaže dr. Matković koji tvrdi da su "vuvuzele primarno izraziti medicinski problem" i zato predlaže HNS-u da njegov dopis prosljedi državnim zdravstvenim organima Južne Afrike te da ga osnaže audiološkom ekspertizom nadležnih otorinolaringološke ustanove Južne Afrike.

Dr. Matković, koji je internist i klinički farmakolog te član Hrvatskog liječničkog zbora, na kraju pisma HNS-u konstatira da ga dugogodišnje iskustvo koje je stekao u radu sa različitim nogometnim selekcijama obvezuje da reagira protiv svake, a naročito zdravstvene destrukcije u nogometu. (hina/metro-portal)

15.06.2010. 14:29:42
http://metro-portal.hr/vuvuzele-su-primarno-medicinski-problem/42643/