Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2010. 12:10:00
ZLOČESTICE U ZRAKU

Vulkanska prašina još uvijek iznad Hrvatske, zračne luke s juga ipak otvorene

Prema posljednjim izračunima modela disperzije za čestice vulkanske prašine, oblaci vulkanske prašine vulkana s Islanda nalaze se iznad većeg dijela Europe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
U 9,30 sati otvorene su zračne luke Zadar, Split i Dubrovnik koje su bile zatvorene sinoć u 22,30 sati, priopćeno je iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP).

Hrvatska kontrola zračne plovidbe je temeljem dobivenih i obrađenih zrakoplovno meteoroloških podataka donijela u 9,30 sati odluku o otvaranju zračnog prostora iznad srednjeg i južnog Jadrana, što je omogućilo otvaranje zračnih luka Zadar, Split i Dubrovnik koje su bile zatvorene sinoć od 22,30 sati do ove odluke, kaže se u priopćenju glasnogovornice HKZP-a Olivere Ilijaš.

Oblaci vulkanske prašine s Islanda nalaze se iznad većeg dijela Europe, a rijetki dio oblaka će i dalje biti iznad većeg dijela Hrvatske.

Prema posljednjim izračunima modela disperzije za čestice vulkanske prašine, oblaci vulkanske prašine vulkana s Islanda nalaze se iznad većeg dijela Europe. Najnovije simulacije pokazuju da će rijetki dio oblaka, koji se sastoji od raspršenih i oku nevidljivih čestica vulkanske prašine, i dalje biti iznad većeg dijela Hrvatske, osim iznad južne Hrvatske. Zrakoplovna meteorološka služba Hrvatske kontrole zračne plovidbe redovno izdaje zrakoplovna meteorološka upozorenja na način propisan u zrakoplovstvu, kaže se u priopćenju DHMZ-a. (hina/metro-portal)

18.04.2010. 12:10:00
http://metro-portal.hr/vulkanska-prasina-jos-uvijek-iznad-hrvatske-zracne-luke-s-juga-ipak-otvorene/38108/