Metro-portal.hr

objavljeno 02.03.2008. 21:50:37

Vukovar ujedinio navijače

Skup podrške Vukovarcima na kojem se okupilo 3000 navijača, prošao je bez incidenata

Većina navijača nije imala vidljivo istaknuta obilježja nogometnih klubova za koje navijaju, već su nosili hrvatske nacionalne simbole, zastave, šalove, kape i majice
Većina navijača nije imala vidljivo istaknuta obilježja nogometnih klubova za koje navijaju, već su nosili hrvatske nacionalne simbole, zastave, šalove, kape i majice (Damir Glibušić/CROPIX)

Oko 3000 navijača iz svih krajeva Hrvatske jučer se okupilo u Vukovaru, na skupu podrške Vukovarcima koji je prošao mirno, bez incidenata.

Dolazak navijača reakcija je na napad veće skupine maskiranih navijača nogometnog kluba Crvena zvezda, koji su 14. veljače kamenovali Učenički dom u Borovu naselju.

Potpora Vukovarcima

Ujedinjene hrvatske navijačke skupine - Bad Blue Boysi, Torcida, Armada, Kohorta, Ultrasi, Demoni ... - slile su se oko 11 sati na plato ispred hotela ‘Dunav’ gdje su ih dočekale jake policijske snage.  Pješice, kroz povijesnu jezgru Vukovara, navijači su se uputili prema Kamenom križu na ušću Vuke u Dunav, podignutom u spomen na žrtve pale za slobodnu Hrvatsku.

Nosili su hrvatske zastave i pjevali  domoljubne pjesme, no mogle su se čuti i ‘Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati’, kao i poklici ‘Ubij, ubij Srbina’.  Javno okupljanje završilo je polaganjem vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Prijave zbog ‘Ubij, ubij Srbina’ Skup navijača osiguravalo je oko 500 policajaca. Iako je događaj protekao mirno i dostojanstveno, tijekom mimohoda prema Kamenom križu nekoliko osoba pjevalo je pjesmu neprimjerena sadržaja.Kako je policija snimala cijeli skup, protiv odgovornih će biti podnesene odgovarajuće prijave. 

- Želimo iskazati potporu Vukovarcima i istodobno izraziti svoj prosvjed mjerodavnima zbog stanja u vukovarskom kraju - navodi se u izjavi koju je pročitao vukovarski branitelj i invalid Domovinskog rata Petar Janjić. Uz ostalo se navodi i kako bi srpska zajednica u Vukovaru trebala zatražiti kolektivni oprost zbog odnosa prema Hrvatima tijekom Domovinskog rata. Ocjenjuje se i kako dio srpske zajednice ne pokazuje građansku lojalnost prema Hrvatskoj, već od nje traži i koristi samo povlastice.

Zajedništvo navijača

- Ovako mirno svi hrvatski navijači možda se i posljednji put susreću na jednom mjestu, ne samo u Vukovaru nego i u Hrvatskoj - bio je komentar mnogih.

Ivan Šagud, predsjednik Udruge navijača Dinama i idejni začetnik prosvjeda u Vukovaru, bio je iznimno zadovoljan i ponosan što je sve prošlo mirno i bez incidenata.

- Broj navijača pristiglih u Vukovar premašio je naša očekivanja - rekao je Šagud. (METRO/EPeHa)

02.03.2008. 21:50:37
http://metro-portal.hr/vukovar-ujedinio-navijacke-grupe/3752/