Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2008. 22:55:47

Vuk Jeremić optužio Hrvatsku za genocid

Jandroković osudio Jeremićevu tvrdnju o etničkom čišćenju Srba

Šefovi diplomacija Srbije i Hrvatske razmijenili su oštre riječi
Šefovi diplomacija Srbije i Hrvatske razmijenili su oštre riječi (AFP)

Dok Hrvatska pred Međunarodnim sudom  pravde u Haagu pokušava dokazati da je Srbija počinila genocid u Hrvatskoj, srbijanski ministar vanjskih poslova  Vuk Jeremić jučer je u Zagrebu optužio Hrvatsku za genocid za vrijeme Oluje.

Jeremić je na ministarskoj konferenciji Jadransko-jonske inicijative ničim izazvan imao potrebu podsjetiti na tragično razaranje Vukovara koje su počinili Srbi, ali je isto tako optužio Hrvatsku za etničko čišćenje više od četvrt milijuna Srba tijekom operacije Oluja 1995. Jeremić je komentirao i odnosne dviju zemalja, naglasivši kako su oni narušeni nakon hrvatskog priznanja Kosova.

Nakon što su mediji objavili Jeremićeve tvrdnje, vrlo brzo reagirao je i hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Jandroković. Šef hrvatske diplomacije najoštrije je odbacio tvrdnje srbijanskog kolege ocijenivši  ih neprihvatljivim i pozvao Jeremića da  ne iskrivljuje povijesne činjenice.

- To je neprimjereno, neistinito i ne možemo činiti korake naprijed u međusobnim odnosima na ovakav način - kazao je Jandroković i pojasnio da skupovi gdje se promovira regionalna suradnja nisu mjesto za takve rasprave. Jandroković je izrazio zabrinutost što je Jeremić ’došao u Zagreb jedino i isključivo iz unutarnjih političkih razloga’.      (METRO)

‘ICJ nadležan’Hrvatska je jučer pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu dokazivala nadležnost tog suda u njezinoj tužbi protiv Srbije za genocid, ustvrdivši kako se radilo o jednom genocidu na području Hrvatske i BiH te da se sud, nakon što je prihvatio nadležnost za tužbu BiH, mora proglasiti nadležnim i za hrvatsku tužbu. Pravni zastupnik Hrvatske Ivan Šimonović jučer je kazao da bi bilo neobično, čak i bizarno kad bi Sud u 2007. zaključio jedno, a u 2008. drugo. 

27.05.2008. 22:55:47
http://metro-portal.hr/vuk-jeremic-optuzio-hrvatsku-za-genocid/7790/