Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2011. 19:15:00
PAKLENI DANI

Vrućine u Hrvatskoj - hitne službe imaju pune ruke posla

Zbog visokih temperatura turisti nerijetko kolabiraju. Hitna pomoć u Zagrebu ima u prosjeku 220 intervencija na dan, a zadnjih dana njihov broj nije alarmantno povećan

Hitna pomoć
Hitna pomoć (Sandra Šimunović/CROPIX)

U većem dijelu Hrvatske hitna medicinska služba tijekom vikenda i danas imala je zbog tzv. toplinskog udara veći broj intervencija i poziva građana, a prošlog vikenda najviše je smrtnih slučajeva bilo u Zadru - osam, u Osijeku sedam, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji broj intervencija povećan je 25 posto, piše Hina.

Zbog visokih temperatura turisti nerijetko kolabiraju, a proteklog su vikenda u znatno većem broju pristizali u Splitsko-dalmatinsku županiju te je bila nužna intervencija hitne medicinske službe. Samo jučer na području županije bilo je više od 100 intervencija hitne medicinske službe, među kojima je 30-ak bilo "najhitnijih", izvijestili su u splitskoj hitnoj medicinskoj službi. Jutros je hitna medicinska služba intervenirala na kupalištu Bačvicama, gdje se zbog srčanih tegoba utopio jedan kupač.

Prošlog vikenda, u petak i subotu, na zadarskom području bilo je osam smrtnih slučajeva. U subotu poslijepodne na zadarskom su području umrla trojica zbog zastoja srca, a s pet smrtnih slučajeva u petak ta se brojka popela na osam. Jučer i danas ekipe su intervenirale više puta zbog nesvjestica i slabosti, rekli su u zadarskoj hitnoj pomoći. Kako je rekao voditelj hitne medicine dr. Vlatko Grković, osim kroničnih bolesnika, ovih dana liječničku pomoć traži i znatan broj mlađih, zdravih ljudi. Istaknuo je kako mladi najčešće precijene svoju izdržljivost na vrućinu i nepotrebno se izlažu suncu. Ponovno je pozvao da se ne izlazi na sunce između 11 i 17 sati, što posebice vrijedi za starije osobe, kronične bolesnike da redovito uzimaju lijekove, da se jede češće, da obroci budu laganiji te da se popije od dvije do tri litre tekućine na dan.

U Osijeku je proškog vikenda bio povećan broj poziva i intervencija hitne medicinske pomoći, a u tri dana umrlo je sedam osoba. Po riječima zamjenice voditelja hitne medicinske pomoći Osječko-baranjske županije Aleksandre Macanić, prosječno se u 24 sata primi oko 200 poziva, a proteklog vikenda taj je broj bio veći, najviše u subotu, kad je bilo 256 poziva, 101 intervencija i 266 ambulantnih pacijenata. Na pitanje mogu li se smrtni slučajevi te veći broj poziva i intervencija proteklog vikenda povezati s temperaturnim "šokovima", odgovorila je kako je razloga više, no visoke temperature svakako su negativno utjecale na zdravstveno stanje bolesnika.

Djelatnici hitne medicinske pomoći pulske Opće bolnice tijekom vikenda imali su 32 intervencije, a najviše su pomoć tražili srčani bolesnici, potvrdila je ravnateljica hitne medicinske pomoći dr. Ksenija Družetić-Božić. Istaknula je kako smrtnih posljedica nije bilo. Djelatnici pulske hitne pomoći intervenirali su i prilikom spašavanja utopljenika, kojemu, nažalost, nisu mogli pomoći jer nakon što je izvlučen iz mora više nije davao znakove života.

Zagrebačka hitna pomoć proteklog vikenda i jutros imala je desetak posto više intervencija nego inače, a najčešće je bila riječ o kroničnim bolesnicima kojima se zbog vrućine pogoršalo stanje, izjavila je za Hinu ravnateljica zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr. Slobodanka Keleuva, dodajući kako nije bilo intervencija za mlađe i zdravije ljude, koji zbog iscrpljenosti ili težeg fizičkog napora također znaju kolabirati po velikim vrućinama.

Hitna pomoć u Zagrebu ima u prosjeku 220 intervencija na dan, a zadnjih dana njihov broj nije alarmantno povećan, dodala je.

Na hitnom traktu riječkoga Kliničkoga bolničkog centra nije bilo više intervencija zbog vala vrućine danas i proteklog vikenda, doznaje se od KBC-a.

11.07.2011. 19:15:00
http://metro-portal.hr/vrucine-u-hrvatskoj-hitne-sluzbe-imaju-pune-ruke-posla/61181/