Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2020. 12:01:00
JOŠ I TO

Vruća zima radi probleme

Prema podacima meteoroloških nacionalnih agencija diljem Europe, od siječnja do kraja ožujka bio je najtopliji godišnji kvartal u posljednjih 100 godina. NASA je sad izišla s poraznom satelitskom snimkom podzemnih voda

Winter is coming... hot!
Winter is coming... hot! (Arhiva)

Sateliti projekta Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO) snimili su stanje s podzemnim vodama u Europi, koja pokazuje da su, zbog iznadprosječno visokih temperatura ove godine, i vrlo malo snijega, podzemne vode vrlo niske. Riječ je o stanju na dan 22. lipnja 2020.

Zima 2019/2020. bila je u Europi najtoplija otkako se sistematski mjere temperature. Izvori su bili suši nego inače, a posljedice takvog stanja dodatno su se pogoršale tijekom toplotnog vala u svibnju što ga NASA Earth Observatory naziva „povijesnim".

U izvještaju se usto zaključuje da „prognoze za ljeto 2020. ne izgledaju ništa bolje".

Suša je, navodi se u izvještaju, počela na istoku Europe početkom proljeća, što je dovelo do toga da su i neke od najvećih rijeka po Europi tijekom proljeća bile ispodprosječnih vodostaja.

Krajem svibnja i početkom lipnja u nekim područjima Europe uslijedile su snažne oborine.

To, međutim, nije bilo dovoljno da do kraja popravi stanje s vlažnošću tla, a posebno nije bilo dovoljno da popravi stanje s podzemnim vodama.

Na karti podzemnih voda vidi se da je Hrvatska označena tamnocrvenom bojom, koja označava stanje kakvo se inače pojavljuje jednom u 50 godina ili rjeđe.

03.07.2020. 12:01:00
http://metro-portal.hr/vruca-zima-radi-probleme/126062/