Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2019. 20:01:00
HEH?!

Vruća kupka suši kožu, ali topi kilograme

Vožnja bicikla otapa više kalorija, ali i da izležavanje u kadi troši 130 kalorija, što je otprilike kao pola sata hodanja

Samo da nije prevruće
Samo da nije prevruće (DeviantArt)

Topla kupka na kraju dana je definitivno jedna od boljih stvari koje možete napraviti za sebe u ovim hladnim danima, no tu ipak postoji jedan problem - što je kupka toplija, više će osušiti kožu. Idealno, temperatura bi se trebala kretati između 36 i 38 stupnjeva, smatraju stručnjaci.  

Štoviše, kupka na temperaturi većoj od 38 stupnjeva umara i po izlasku iz nje ćete se osjećati još iscrpljenije. Osim toga, kupanje se preporučuje najviše dvaput tjedno na 15 minuta inače će voda ukloniti previše vlage s kože. 

Kako bi se održala vlažnost kože, bolje je koristiti ulje za kupanje nego pjenušavu kupku. Ako i dalje budete patili od suhe kože nakon kupanja, pokušajte je nježnije ribati.

Znanstvenici sa Sveučilišta Loughborough napravili su test sa 14 muškaraca. Najprije su ih poslali da voze bicikl sat vremena, a potom su isto toliko vremena ležali u kadi punoj vruće vode - temperatura vode iznosila je 40 stupnjeva Celzijevih.

Otkrili su da vožnja bicikla otapa više kalorija, ali i da izležavanje u kadi troši 130 kalorija, što je otprilike kao pola sata hodanja. 

Razlog gubitku kalorija u toploj vodi je, kažu, podizanje tjelesne temperature, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su potom 24 sata pratili razinu šećera kod svih ispitanika. Šećer u krvi bio je niži za oko 10 posto nakon relaksacije u toploj kupki u odnosu na vožnju bicikla. Kažu da 'pasivno zagrijavanje' smanjuje upalu.

Na primjer, u Finskoj koriste medicinske tretmane bazirane na zagrijavanju tijela, a u časopisu JAMA Internal Medicine je objavljeno kako sjedenje u sauni može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

10.11.2019. 20:01:00
http://metro-portal.hr/vruca-kupka-susi-kozu-ali-topi-kilograme/121851/