Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2008. 03:23:44

Vrtlari u gerilskom ratu

Od Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije do Švicarske i Japana ljudi ilegalno stvaraju mini parkove

Fotografija vijesti

Oni napadaju pod okriljem noći, naoružani sjemenim bombama, kemijskim oružjem i naoštrenim vilama. Njihove taktike su anarhističke, njihovi stavovi revolucionarni. A sve s jednim ciljem: uljepšavanjem.

Prava vojska ‘gerila vrtlara’ sve je brojnija u cijelom svijetu, a bori se da pretvori urbanu pustopoljinu u hortikulturalni raj. Kako bi dokumentirao njihove pobjede i poticao nove poduhvate, jedan od glavnih generala tog pokreta napisao je i priručnik, piše Reuters.

U toj knjižici, nazvanoj ‘Gerilsko vrtlarstvo’, Richard Reynolds definira njihovu aktivnost kao ‘nedopuštenu kultivaciju tuđe zemlje’.

Napad biljkama

- Naši glavni neprijatelji su zanemarivanje i nedostatak zelenih površina - kaže Reynolds, bivši djelatnik u reklamnoj agenciji koji je napisao knjigu nakon što je njegova internetska stranica guerillagardening.org postala globalnim žarištem za vrtlarske borce.

Dok to govori, Reynolds i nekoliko londonskih brigada puni entuzijazma obrađuju teren ispred zgrade u južnom dijelu Londona. Suprotstavljajući se tami i riskirajući uhićenje zbog kriminalne radnje, sproveli su svoj napad na turobni, zapušten okoliš do kraja i pretvorili ga u oazu boja i mirisa. 

- Zemlja je ograničen resurs, pa ipak mnoga područja su sasvim neiskorištena. To mi se čini suludim. A ako se vlasti žele suprotstaviti toj logici, tada ćemo se boriti s njima, ali mirno, pokazujući im što možemo postići s biljkama - objašnjava Reynolds.

Zdrav razum

U Velikoj Britaniji gerilsko vrtlarenje je zločin jer se kopanje tuđe zemlje svrstava među kriminalnu štetu, ali Reynolds inzistira da ovdje nema žrtava i očito nije uznemiren susretima s policijom.

- Da, prema zakonu je to kriminalna radnja, ali zdrav razum vam govori da je zapravo suprotno - objašnjava Reynolds. (METRO) 

02.05.2008. 03:23:44
http://metro-portal.hr/vrtlari-u-gerilskom-ratu-vrtni-patuljci/6642/