Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2010. 13:39:50
IVO JOSIPOVIĆ

Vrijeme je da se vrlo odlučno krene u reforme

Hrvatski predsjednik je u sklopu današnjeg posjeta Istarskoj županiji u Puli je razgledao ovogodišnji 13. Obrtnički sajam Istre, koji je okupio 210 izlagača

Ivo Josipović na 13. Obrtničkom sajmu Istre
Ivo Josipović na 13. Obrtničkom sajmu Istre (CROPIX)

Odgovarajući na pitanje novinara kako vidi izlaz iz krize koja je ponajprije pogodila obrtništvo, Josipović je rekao kako je upoznat s podatkom da se dnevno zatvara po jedan obrt, što nije dobro. "Obrt je oblik samozapošljavanja, to je i oblik vrlo vrijedne i važne gospodarske aktivnosti jer neke proizvode, ako baš i na taj način gledamo, u industriji ne proizvode. Oni su samo rezultat rada obrtništva", istaknuo je.

Dodao je kako je upoznat da u posljednje vrijeme ima puno problema u obrtništvu, ali da, unatoč tomu, ima i onih koji jako dobro rade. "To znači da se može. No, onim obrtima, posebno tradicijskim koji zbog poteškoća na tržištu teško opstaju, treba pomoći poreznim olakšicama, kroz komore koji su vrlo važan faktor, i koje trebaju plasirati svoje proizvode na sajmovima i vidjeti gdje se može zajedno na tržište", naglasio je Josipović. Napomenuo je kako je tržište danas sve nemilosrdnije pa obrtnici trebaju naći načina da se na njemu probiju.

Josipović je, na pitanje novinara, komentirao i najnovije izvješće Svjetske banke prema kojem su od 30 zemalja regije istočne Europe i središnje Azije samo četiri države i dalje u recesiji i bilježe negativan rast - Kirgistan, Rumunjska, Hrvatska i Latvija. "Mislim da to nije nikoga iznenadilo. Podaci su, znamo kakvi, konstantni te unatoč proklamiranim reformama rezultata na žalost još nema. Ove mjere koje su poduzetne, treba ih nastaviti premda uvijek govorim kako treba biti fleksibilan, jer ako neke mjere ne daju očekivan rezultat, moraju se mijenjati u hodu", kazao je Josipović.

Ocijenio je kako se mjere gospodarskog razvoja moraju ubrzano provoditi, te da planiranje mjera na neki jako dugi rok nije dobro. "Vrijeme je da se vrlo odlučno krene u reforme i da se potakne u prvom redu proizvodnja, posebno ona koja je za izvoz", kazao je. (hina/metro-portal)

10.10.2010. 13:39:50
http://metro-portal.hr/vrijeme-je-da-se-vrlo-odlucno-krene-u-reforme/49507/