Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2009. 11:56:32
sve za okoliš

Vrijeme je da pojedete svog psa

Kako bismo spasili život na Zemlji moramo odustati od svojih kućnih ljubimaca i ne smijemo imati djecu?

(Romina N McGuinness/MWN)

Robert i Brenda Vale novozelandski su pisci, arhitekti i stručnjaci za održivi razvoj i življenje. Nedavno su izdali knjigu pod naslovom 'Time to eat the Dog: The real guide to sustainable living' (Vrijeme da se počnu jesti psi: vodič za održivo življenje).

Autori objašnjavaju da su takav naslov odabrali kako bi knjiga prošla zapaženo. Knjiga zapravo istražuje utjecaj života na okoliš.

''Dok smo radili izračune, najviše su nas iznenadili kućni ljubimci jer nismo znali da je njihov utjecaj na okoliš tako velik. Naslov je zapravo pitanje, ne kažemo da trebamo jesti pse, već se pitamo bismo li trebali? Što je životinja veća, pojest će više mesa, što će imati više utjecaja na okoliš'', objašnjava Robert Vale i kaže da je gore za ljubimca imati veliku dogu nego zeca.

Autori napominju da ćemo morati napraviti drastične promjene ako želimo zaštititi okoliš, a prestanak upotrebe plastičnih vrećica samo je mali korak.

Problem je u tome što većina ljudi nije spremna promijeniti svoj životni stil. Društvo se još uvijek nije suočilo s ovim problemom kako treba, ali doći će vrijeme kad nam ništa drugo neće preostati. Autori navode istraživanje koje je provela Istraživačka organizacija australske Vlade, a koje predviđa da će naša civilizacija propasti do 2050. ako nastavimo ovako živjeti.

Stvar je u tome što se skupi mnogo malih problema. Na primjer, ako odete u bilo koji kafić ili slastičarnicu, sigurno ćete vidjeti napola pojedeni kolač na tanjuru. Hrana se baca i propada jednostavno zato što imamo taj luksuz da ju možemo bacati.

Promijenite način na koji putujete (autobus je bolji od automobila), smanjite unos mesa i mliječnih proizvoda (uzgojem stoke emitira se metan, staklenički plin koji je za 20 do 30 posto moćniji od ugljičnog dioksida), a ako je moguće postanite vegetarijanci. Promjene su to koje će s vremenom imati učinka.

A najbolja stvar koju možete učiniti je, kako kažu autori, imati manje djece. Zvuči okrutno, ali ako uzmete u obzir da danas na svijetu ima gotovo sedam milijardi ljudi, a 70-ih godina prošlog stoljeća bilo ih je 3.7 milijardi, shvatite da je sve teže održavati veći broj ljudi.

Robert i Brenda Vale ne kažu da se moramo vratiti na život u pećini, ali da moramo početi donositi ozbiljne odluke za našu budućnost.

Knjigu 'Time to eat the Dog: The real guide to sustainable living' možete naći ovdje.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
25.11.2009. 11:56:32
http://metro-portal.hr/vrijeme-je-da-pojedete-svog-psa/27206/