Metro-portal.hr

objavljeno 30.12.2017. 18:01:00
ZAPAMTITE!

Vremenske i klimatske promjene nisu ista stvar!

Bez obzira na globalno zatopljenje i činjenice da prosječna temperatura na Zemlji raste, uvijek će postojati zima, snježne mećave i oluje

Svašta se događa oko nas...
Svašta se događa oko nas... (Shutterstock)

Prije svega, gospodo, one su stvarne, one se događaju upravo sad i ako ne stanemo na loptu s nagomilavanjem ljudske gluposti bit će prekasno. Neki se stručnjaci kažu da je već prekasno. Prije svega klimatske promjene su neizbježne, a konstantnim zagađivanjem, msaovnim ispuštanjem stakleničkih plinova samo ubrzavamo njihov proces.

Da bismo si što bolje i što slikovitije približili razliku između vremenskih i klimatskih promjena poslužit ćemo se jednostavnim objašnjenjem jednog američkog meteorologa:

Odjeća koju danas nosite na sebi nije odraz onoga što doista imate u ormaru, nego znači da ste se baš danas tako obukli, a kao rezultat trenutnog vremena. U stvarnosti, vaš ormar može sadržavati kapute, kupaće kostime, majice, čizme i rukavice. Drugim riječima, ono što je u vašem ormaru odraz je klime u kojoj živite.

Ono što sada doživljavamo je obična i uvijek prisutna zima. Bez obzira na globalno zatopljenje i činjenice da prosječna temperatura na Zemlji raste, uvijek će postojati zima, snježne mećave i oluje. Uvijek će, kod nas, postojati godišnja doba.

Kako nastaju vremenske promjene, poznatija kao godišnja doba?

Nagib Zemljine osi u odnosu na svoju orbitalnu ravninu igra veliku ulogu u formiranju vremena općenito. Zemlja je naime nagnuta pod kutem od 23,44°, a u odnosu na ravninu svoje orbite. Taj nagib uzrokuje to da su različite geografske širine, odnosno mjesta na Zemlji, izravno izložena direktnom Suncu, a sve dok Zemlja putuje svojom orbitom (oko Sunca).

Više pročitajte na portalu Gentleman.hr

30.12.2017. 18:01:00
http://metro-portal.hr/vremenske-i-klimatske-promjene-nisu-ista-stvar/109430/