Metro-portal.hr

objavljeno 22.08.2012. 19:25:00
ENERGETSKE BOMBE

Vratite energiju plodovima prirode

Grožđice su se pokazale jednako učinkovitim kao bilo koji umjetni pripravak za nadoknađivanje glikogena nakon treninga

Grožđice su prava energetska bomba
Grožđice su prava energetska bomba (Arhiva)

Nebrojeno ste puta vidjeli ekipu koja se bavi sportom, rekreativno ili profesionalno, kako žustro poteže duge gutljaje iz raznih šarenih flašica preparata na bazi ugljikohidrata. Razlog je potreba za nadoknađivanjem zalihe glikogena koju su potrošili fizičkim aktivnostima.

Naravno, priroda se pobrinula da u svojoj raskošnoj ponudi ima puno bolje i učinkovitije plodove kojima se glikogen nadoknađuje brzo i zdravo.

Istraživanje objavljeno u Journal of the International Society of Sports Nutrition pokazalo je da su grožđice jednako učinkovite kao i energetski bomboni ili napitci koje konzumiraju atletičari i ostali sportaši.

Odabrana grupa sportaša imala je zadatak trčati dobrim tempom 80 minuta bez prestanka, nakon čega su konzumirali vodu, energetske bombone ili grožđice i zatim otrčali još pet kilometara. 

Rezultati su pokazali da su najslabije prošli oni koji su konzumirali samo vodu, dok su sportaši koji su uzeli grožđice ili energetske bombone ostvarili rezultate cijelu minutu bolje od njih.

Jednostavno rečeno, grožđice su svojim sadržajem vlakana i mikronutrijenata tipa željeza i kalija jednako učinkoviti kao i farmaceutski pripravci, a uz to nemaju nikakvih dodataka, umjetnih okusa i boja niti šećera.

22.08.2012. 19:25:00
http://metro-portal.hr/vratite-energiju-plodovima-prirode/73454/