Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2016. 08:31:00
OPREZNO ...

Vozači, pazite na kazne u sniježne dane

Kazna za neočišćen automobil od snijega je 700 kuna - 700 kuna je kazna i za vožnju bez zimske opreme, stoga budite oprezni u vožnji

Auto mora biti potpuno očišćen od snijega
Auto mora biti potpuno očišćen od snijega (Metro)

Zimsko vrijeme sa snijegom i ledom, te niskim temperaturama, nerijetko ispod ništice dovoljni su uvjeti za otežane uvjete vožnje što od vozača zahtjeva veću koncentraciju i pažnju. Svake godine kod svakog snijega ponavlja se ista slika na našim prometnicama, pa i nekoliko dana po prestanku padanja snijega, s automobilima koji voze, a da ih vlasnici nisu očistili. Ide se u takve ekstreme da pojedinci na prednjem vjetrobranu očiste malu rupicu u napadalom snijegu i tako voze.

Potrebno je u potpunosti očistiti automobil od snijega zbog vlastite i tuđe sigurnosti u prometu. Obavezno očistite sav snijeg s krova automobila, jer će pri vožnji većom brzinom ostaviti iza sebe snježni neprozirni oblak koji smanjuje vidljivost i može izazvati prometnu nesreću.

Dakle vama ne smeta, ali iza sebe i vozilima koji dolaze ususret stvarate pravu noćnu moru. Snijeg s cijelog krova automobila treba ukloniti i zbog toga, jer se pri imalo snažnijem kočenju  pretvara u pravu snježnu bombu koja leti prema naprijed, udara u druga vozila ili pješake ispred vas, a snijeg završava na vjetrobranu pa ga ni brisači neće moći brzo ukloniti.

A snijeg na vjetrobranu znači da ne vidite kamo vozite i u što biste mogli udariti. Isto tako od snijega očistite sve staklene površine, stražnja i prednja svjetla, rasvjetu stražnje registarske tablice te vanjske retrovizore. Jedino tako ćete imati preglednost na sve strane iz vozila. Ako ne očistite automobil od snijega, jer na taj način ugrožavate druge u prometu, dobit ćete kaznu od 700 kuna.

Sve o kaznama na koje trebate paziti pročitajte na portalu Automania.hr

04.01.2016. 08:31:00
http://metro-portal.hr/vozaci-pazite-na-kazne-u-snijezne-dane/95842/