Metro-portal.hr

objavljeno 07.08.2012. 21:00:00
SVEMIR

Voyager izlazi iz Sunčevog sustava

Edward Stone iz projekta Voyager kaže kako je ovo uzbudljivo vrijeme za Voyager jer primaju dosta podataka od sonde o promjenama pri prelasku u međuzvjezdani prostor koje još ne razumiju

Znanstvenici ne znaju što ih čeka u međuzvjezdanom prostoru
Znanstvenici ne znaju što ih čeka u međuzvjezdanom prostoru (Arhiva)

Voyager 1, sonda lansirana davne 1977. godine, i dalje ne prestaje začuđivati znanstvenike, posebno sada, kada je na rubu našeg Sunčevog sustava i sprema se priječi u međuzvjezdani prostor.

Promjene koje bi čestice trebali doživjeti na rubu međuzvjezdanog prostora zabilježene su na većooj razini nego ikad u posljednjih sedam godina.

Posljednjih sedam godina, Voyager 1, istražuje rub našeg Sunčevog sustava i što se događa sa česticama kad dođu u njega. Nedavno, 28. Srpnja, dogodio se veliki skok u broju čestica koje dolaze izvan našeg sustava, a isto tako i pad u broju čestica koje dolaze iz Sunca. Da stvar bude čudnija, u sljedeća tri dana stvari su se vratila na normalu. Znanstvenici pretpostavljaju da i magnetsko polje u tom području mjenja smjer te se nadaju da će im sonda pomoći i pri tome. Te podatke bi trebali dobiti sljedeći mjesec.

Edward Stone iz projekta Voyager kaže kako je ovo uzbudljivo vrijeme za Voyager jer primaju dosta podataka od sonde o promjenama pri prelasku u međuzvjezdani prostor koje još ne razumiju te nadodaje: „Sada smo u novom prostoru na rubu Sunčeva sustava gdje se stvari mijenjaju strahovito brzo, no još ne možemo reći da smo ušli u međuzvjezdani prostor."

Znanstvenici su predviđali da razina čestica niske energije padne blizu nule, ali kažu da su ovi rezultati skroz neočekivani i da rast i pad čestica brži no ikad.

Voyager 1 se sada nalazi na 18 milijardi kilometara od Sunca, dok Voyager 2, poslan kasnije iste godine, se nalazi na 'samo'  15 milijardi kilometara.

07.08.2012. 21:00:00
http://metro-portal.hr/voyager-izlazi-iz-suncevog-sustava/73155/