Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2017. 12:44:00
WOW!

Voyager 1 ponovno ima aktivne generatore

S obzirom na uspjeh projekta Voyagera 1, NASA planira slično ispitivanje provesti na Voyageru 2, sestrinskoj sondi, čiji su generatori ipak u boljem stanju

Generatori Voyagera 1 ponovno rade
Generatori Voyagera 1 ponovno rade (NASA)

Voyager 1, sonda koja je najudaljeniji objekt stvoren od strane naše civilizacije uspješno je aktivirala svoja četiri generatora, priopćila je NASA.

Zahvaljujući ovom podvigu "Voyageru 1 će se produljiti život za dvije do tri godine", istaknula je Suzanne Dodd, voditeljica projekta NASA-e.

Pomoću tih generatora Voyager 1 će se okrenuti u smjeru Zemlje kako bi njegove antene mogle komunicirati s našim planetom.

Promijenila povijest astronomije

Sonda Voyager 1, koja je od svog lansiranja prije 40 godina promijenila povijest astronomije, putuje kroz međuzvjezdani prostor brzinom od gotovo 17 km u sekundi i trenutačno je više od 21 milijardu km udaljena od Zemlje.

Ponovno uključivanje generatora na toj udaljenosti bilo je, dakle, velik izazov.

Da bi to ostvarili, stručnjaci NASA-e su morali "proučiti računalne programe kodirane u jeziku koji više nije u uporabi", rekao je glavni inženjer Chris Jones.

Znanstvenici su čekali 19 sati i 35 min. da rezultat njihova istraživanja brzinom svjetlosti prijeđe golemu udaljenost između sonde i našeg planeta, nakon čega su u srijedu zaključili da je njihova zadaća uspjela.

Voyager 2

Tako će od siječnja ova četiri generatora raditi kao zamjena za generatore za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.

S obzirom na uspjeh projekta Voyagera 1, NASA planira slično ispitivanje provesti na Voyageru 2, sestrinskoj sondi, čiji su generatori ipak u boljem stanju.

02.12.2017. 12:44:00
http://metro-portal.hr/voyager-1-ponovnno-ima-aktivne-generatore/108909/