Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2017. 15:27:00
FORA :)

Vole li mačke ljude?

Mačke možete voljeti ili ne, sredine obično nema, a sada otkrivamo što je od vjerovanja vezanih za njih zapravo najobičniji mit

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Mačke su negdje božanstva, drugdje neizostavne pratiteljice sila mraka, no kako god uzeli, neki će ih obožavati, a drugi mrziti - trećih gotovo da i nema. 

Obično se kaže da se mačke vežu za mjesto, a ne za ljude, štoviše, tvrdi se i da ljude s kojima žive ne vole niti najmanje, no istraživanje je pokazalo da je to najobičniji mit i da mačke svoje ljude vole više i od - hrane. Zahvaljujući novom istraživanju koje je provelo Sveučilište u Oregonu, znanstveno je dokazano da su mačke umiljate.

Štoviše, utvrđeno je da će mačka prije izabrati druženje s ljudima nego hranu. Da, da, dobro ste pročitali - ljudi su im draži od hrane. Ni za mnoge ljude se ne bi moglo reći da će, umjesto hrane, nešto drugo staviti na prvo mjesto. 

U eksperimentu je sudjelovalo 55 mačaka - dio kućnih, a dio iz skloništa za životinje. Svaka mačka stavljena je u samicu na dva i pol sata i mogla je izabrati između igračaka, hrane, mirisa i ljudi. Ispostavilo se da ih je većina vrijeme provela u interakciji s ljudima, a ne uz hranu ili igračke.

Nisu sve mačke do kraja sudjelovale u eksperimentu. Završilo ga je ukupno 39 mačaka - 19 ih je izabralo čovjeka, 15 hranu,  četiri igračke, a samo jedna mirise (krpu koja miriše na travu). Također, treba naglasiti da nije bilo razlike u ponašanju kućnih i mačaka iz skloništa. 

Ovaj pokus, iako proveden na malom uzorku, pokazao je da su mačke itekako društvena i privržena bića, što će vam potvrditi svatko tko ima mačku za kućnog ljubimca.

Njezin šarm i je u tome da vam, ako vas ne poznaje, neće odmah skočiti u krilo - pa ne bi ni vi tako postupili, zar ne? Isto tako, neodoljiva je kad se gura gdje joj nije mjesto - ako listate novine, leći će vam baš na članak koji ste namjeravali čitati, a ako radite na računalu, sjest će na tipkovnicu.

Ako živite u kući, a ona slobodno šeta okolo, nerijetko će vas "počastiti" večerom - na kućnom pragu čekat će vas skakavac, vrabac, buba, a ako ste zaslužili, možda čak i neki konkretniji zalogaj - golub ili poveći miš. 

Nije smisao, reći će vam ljubitelji mačaka, da vas ona prati u stopu kao što to čini pas ili da je morate voditi svugdje sa sobom. Samostalna je i svojeglava, ali isto tako vrlo privržena. Kao što vama treba prostora, tako treba i njoj. 

30.03.2017. 15:27:00
http://metro-portal.hr/vole-li-macke-ljude/104011/