Metro-portal.hr

objavljeno 13.10.2010. 20:13:00
RUMA

Vojvodina: Ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba, vjerojatno nestalih Hrvata

Analizom DNK ostataka pronađenih u Rumi utvrdit će se je li riječ o Hrvatima nestalima za vrijeme Domovinskog rata

Ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba, vjerojatno Hrvata
Ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba, vjerojatno Hrvata (Shutterstock - ilustracija)

U vojvođanskom mjestu Rumi u srijedu su ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba za koje se pretpostavlja da su žrtve s hrvatskog popisa nestalih iz Domovinskog rata, što će biti utvrđeno analizom DNK. Predsjednik srbijanskog povjerenstva za nestale osobe Veljko Odalović izjavio je srbijanskoj agenciji Beta da se ekshumacija obavlja na zahtjev Hrvatske.

Odalović je objasnio da je na trima lokacijama na groblju u Rumi, za koje postoji osnovana sumnja da se tu mogu naći tijela osoba iz Hrvatske, ekshumirano deset posmrtnih ostataka te da će analiza DNK utvrditi mogu li oni biti povezani s osobama koje se u Hrvatskoj vode kao nestale.

Na tom se groblju, dodaje, nalazi još jedna grobnica za koju se predpostavlja da se u njoj nalaze dvije osobe s hrvatskog popisa nestalih te da su umrle prirodnom smrću, a njihova će ekshumacija također biti obavljena tijekom dana. Uz Odalovića, ekshumacijama nazoče kao promatrači i predstavnici Hrvatskog povjerenstva za nestale te Međunarodnoga Crvenog križa i Međunarodnog povjerenstva za nestala osobe. (hina/metro-portal)

13.10.2010. 20:13:00
http://metro-portal.hr/vojvodina-ekshumirani-posmrtni-ostaci-deset-osoba-vjerojatno-nestalih-hrvata/49692/