Metro-portal.hr

objavljeno 03.07.2013. 22:47:17
OPET!

Vojska zbacila Mursija, Egipat u previranju

Od predsjednika se tražilo da ispoštuje volju naroda i napusti vlast, no on to nije učinio, pa ga je okupirala egipatska vojska i jednom izjavom ga svrgnula do 19 sati

Veselje na ulicama Kaira
Veselje na ulicama Kaira (Screenshot YouTube)

21:33 Egipatski liberalni vođa Elbaradei kaže da se ponavlja revolucija iz 2011. godine. Dogovoreno rješenje udovoljilo je zahtjevu za prijevremene predsjedničke izbore.

21:29 Egipatski papa Tawadros rekao je da je rješenje izlaska iz krize osiguranje sigurnosti za sve Egipćane.

21:25 Vatromet ne prestaje nad kairskim trgom Tahrir koji je centar prosvjeda protiv Mursija. 'Narod i vojska su jedna ruka', uzvikivali su prosvjednici.

21:17 Zapovjednik egipatske vojske suspendirao je Ustav, a Ustavni sud će do izbora novog predsjednika voditi državu. 

U televizijskom prijenosu koji su podržali vojni vođe, vjerski i politički autoriteti, general Abdel Fattah al-Sisi objavio je svrgavanje izabranog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

Sisi je sazvao predsjedničke i parlamentarne izbore te odbor koji će revidirati Ustav s nacionalnim odborom za pomirenje koje će uključiti pokret mladih. Rekao je da je rješenje iz krize dogovoreno među mnogim političkim grupama.

21:07 Zapovjednik egipatske vojske rekao je da su bili tražili nacionalno pomirenje već mjesecima. Do novih izbora, Egipat će imati tehnokratsku vladu, a u tom razdoblju bi se trebao revidirati i Ustav. 

20:50 Egipatska vojska priopćila je Mursiju da više nije predsjednik! Tu vijest priopćile su državne novine Al-Ahram na svome portalu. Citirali su predsjedničke izvore. 

20:09 Vodeći egipatski muslimanski i kršćanski svećenici te vođe liberalne političke alijanse s Mohamedom ElBaradeijem, uskoro će predstaviti rješenje za političku tranziciju, prenosi državna agencija MENA.

Na predstavljanju 'mirovnog plana' bit će prisutni i generali zajedno s pripadnicima organizacije mladih Tamarud.

20:00 Egipatski liberalni opozicijski vođa Mohamed ElBaradei sastao se s glavnim generalom egipatske vojske Abdel Fattah al-Sisijem još prije isteka ultimatuma za Mursija.

Čelnici Islamskog instituta, Al-Azhar i predstavnik egipatske Koptske crkve pridružili su se sastanku, rekao je izvor iz vlade. Politički izvori kažu da su dva člana grupe mladih 'Tamarud - Pobuna!' koji vode proteste protiv Mursija također došli na sastanak.

19:49 Protivnici egipatskog predsjednika Mursija istaknuli su u prosvjedu ispred predsjedničke palače egipatske nacionalne zastave.

19:36 Prosvjednici koji su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo Mursijevom vlašću, na trgu Tahrir u Kairu, priredili su vatromet.

19:30 Politički protivnik Mohameda Mursija Najat Mohamed rekao je da se u ovom trenutku može svašta očekivati. 'Ne možemo stvarno predvidjeti što se može dogoditi, ali moglo bi doći do građanskog rata ako oni budu inzistirali da ostanu na vlasti i ako upotrijebe nasilje. Ovo će nasilje pasti na nasilje, tako da bi se definitivno mogao dogoditi građanski rat', rekao je Najat.

19:25 Američki State Department priopćio je da situacija u Egiptu ostaje nestabilna, ali nisu mogli potvrditi da se bliži vojni udar.

19:19 Egipatska vojska podignula je bodljikavu žicu i pregrade oko baraka u kojima je predsjednik Mohamed Mursi. Premjestili su vozila s naoružanjem i vojsku kako bi spriječili Mursijeve simpatizere da dođu do predsjedničke palače. 

Reutersov novinar vidio je trupe kako se približavaju području oko džamije Rabaa Adaweya gdje su se okupili deseci tisuća sljedbenika Mursijevog Muslimanskog bratstva. Oni traže da se podrži demokratski izabrani predsjednik. 

Vojska je u službenom priopćenju napisala da osiguravaju područje i demantirali napise da napadaju Mursijeve sljedbenike: 'Egipatska vojska pripada svim Egipćanima.'

19:10 Mursi je nakon isteka ultimatuma vojske u 17 sati odabrao ostati u barakama Republičke garde u predgrađu Kaira u blizini svoga ureda, piše Reuters. Njegovi bliski suradnici smjeli su napustiti smještaj nakon 17 sati.

Komunikacijski savjetnik Yasser Haddarar rekao je kako još nije jasno je li Mursiju dozvoljeno da se vrati u palaču u kojoj je proveo prošlu noć. Njegova poruka simpatizerima je da se odupru vojnom udaru na miran način i bez nasilja prema bilo kome. 

Vojska je najavila da će objaviti priopćenje nakon isteka roka, ali nije precizirala u koliko sati. Ona je u ponedjeljak dala 48 sati islamističkom predsjedniku da udovolji zahtjevima naroda, koji masovno danima poziva na njegov odlazak.

Mursi je u utorak navečer kategorički odbacio napuštanje vlasti. Odbacio je ultimatum vojske i rekao da se neće pokoriti niti jednom diktatu.

Mursijev savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao je da se bliži vojni udar te da se očekuje nasilje vojske i policije u postupku tjeranja Mursijevih sljedbenika okupljenih u demonstracijama. 'U današnjim danima i ovom stoljeću, niti jedan vojni udar ne može uspjeti bez većeg krvoprolića', napisao je Essam El-Haddad na Facebooku, dodajući da bi to mogao biti njegov zadnji post.

Prije isteka roka, šef egipatske vojske Abdel Fattah al-Sisi se sastao s predstavnikom oporbe Mohamedom ElBaradeijem i vjerskim čelnicima, rekao je jedan vojni izvor.

Predstavnici salafističke stranke Al-Nour i Stranke slobode i pravde također su bili pozvani, ali nisu se pojavili u ministarstvu obrane gdje se vode rasprave.

Glasnogovornik vojske, brigadir Ahmed Aly je u priopćenju potvrdio da će se vojno vodstvo sastati s vjerskim, političkim nacionalnim predstavnicima i čelnicima pokreta mladih i dodao da će nakon tog sastanka biti objavljeno priopćenje.

03.07.2013. 22:47:17
http://metro-portal.hr/vojska-zbacila-mursija-egipat-u-previranju/79090/