Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2012. 09:02:16
DRŽAVNI UDAR

Vojska oslobodila predsjednika i premijera Gvineje Bisau

Dvojica političara oslobođena su samo dan pošto je ECOWAS najavio da će u Gvineju Bisau poslati vojnike kako bi se osigurao povratak pod civilnu vlast

Fotografija vijesti

Vojnici Gvineje Bisau oslobodili su dvojicu vodećih političara uhićenih u udaru 12. travnja i u petak su objavili da prihvaćaju planirani razmještaj šesto vojnika zapadnoafričkoga regionalnog bloka ECOWAS-a, javlja Hina.

Carlos Gomes Junior, bivši premijer i najizgledniji kandidat za predsjednika države, a s njim i prijelazni predsjednik Raimundo Pereira pušteni su u petak popodne nakon posjeta vojnih čelnika ECOWAS-a. Zatim su avionom odletjeli u Abidjan u Bjelokosnoj Obali.

Dvojica političara oslobođena su samo dan pošto je ECOWAS najavio da će u Gvineju Bisau poslati vojnike kako bi se osigurao povratak pod civilnu vlast, a zaprijetio je i sankcijama bude li vojska to sprečavala.

Vojni udar dogodio se usred izbornog procesa u toj bivšoj portugalskoj koloniji koja je od stjecanja nezavisnosti 1974. desetljećima nestabilna, a postala je i tranzitna točka za latinskoamerički kokain na putu u Europu.

Potpukovnik Daha Bana na Walna, glasnogovornik vojske koja je udarom preuzela vlast, potvrdio je da su Gomes i Pereira pušteni.

"Vojno zapovjedništvo prihvaća razmještanje šesto vojnika iz ECOWAS-a", dodao je i rekao kako će ti vojnici zamijeniti kontingent angolskih vojnika koji uskoro odlaze iz Gvineje.

Samozvano vojno zapovjedništvo objavilo je da je preuzelo vlast kako bi spasilo zemlju od navodnoga pakta Gomesa Juniora s Angolom, radi uništenja oružanih snaga Gvineje Bisau.

28.04.2012. 09:02:16
http://metro-portal.hr/vojska-oslobodila-predsjednika-i-premijera-gvineje-bisau/70480/